Compaq schrapt Mips voor zware serversystemen

Compaq Computer geeft nu officieel toe de Mips-processoren in de servers van dochter Tandem te willen schrappen ten gunste van Intel- of Dec Alpha-chips.De huidige Integrity FT-systemen die de Nonstop Unix-implementatie van Tandem draaien, moeten tegen het jaar 2001 gemigreerd zijn naar een van die andere processorplatformen.

Woordvoerders van het bedrijf zeggen niet welke chip de voorkeur krijgt, maar benadrukken wel de voordelen van de Alpha ten opzichte van Intels Merced. Tegen de tijd dat die toekomstige processor leverbaar is, zal de Alpha tweeënhalf keer zo krachtig zijn voor de helft van de huidige prijs, aldus Compaq. De firma zegt dat zijn 64-bit Bravo-variant van Digital Unix in 2000 gereed zal zijn. Dit nieuwe besturingssysteem verbindt Tandem-machines met de ccnuma-technologie van Sequent. Daarnaast belooft Compaq in 1999 met een nieuwe versie van Digital Unix op de proppen te komen.

Himalaya aan de top

Verder heeft het eigen Himalaya Integrity Nonstop-besturingssysteem van Tandem een toppositie gekregen in de platformstrategie van Compaq. Alpha-systemen met Digital Unix, Open VMS en Windows NT vullen het middensegment boven geclusterde Proliant-servers met Intel-chips die draaien op Windows NT, SCO Unix en Novell Netware. De Intel-machines van DEC verdwijnen in hun huidige vorm en gaan uiterlijk volgend jaar op in de Proliant-computers van Compaq.  JB
 
SCO biedt Nonstop op eigen Unixware
De Santa Cruz Operation (SCO) heeft een overeenkomst gesloten met Compaq voor de Nonstop Cluster-software van diens dochter Tandem. SCO gaat de Unixware-versie van dat product verkopen aan oem-fabrikanten (original equipment manufacturers) van zijn systemen. Tandem levert eigenlijk al sinds begin dit jaar Nonstop Clusters voor SCO's Unixware op zijn Proliant Integrity XS-servers aan telecommunicatiebedrijven. De Compaq-divisie zet deze directe verkoop voort terwijl SCO de Nonstop-technologie via indirecte kanalen onder de naam Unixware Nonstop Clusters in de markt zet. De leverancier van Unix-op-Intel-processoren combineert de Tandem-software met versie 2.1.2 van zijn besturingssysteem.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker