Microsoft ontkent problemen met Active Directory

Gartner Group beschuldigt leverancier van ontwerpfouten

Microsoft weerspreekt de aantijgingen van onderzoeksbureau Gartner dat zijn beheertechnologie Active Directory (AD) prestatieproblemen heeft. prestatieproblemen heeft. Het onderzoeksbureau waarschuwde vorige week dat AD, dat is geïntegreerd in besturingssysteem Windows 2000, lijdt aan ontwerpfouten, en dat het nieuwe pakket lapmiddelen (Service Pack 1) voor Windows 2000 geen soelaas biedt.

Analist Ed Thompson van Gartner zegt dat AD beperkingen heeft wanneer gebruikers het inzetten voor het beheer van meer dan driehonderd bedrijfsvestigingen. Een dergelijk zwaar gebruik zou nadelige gevolgen hebben voor het prestatieniveau van het bedrijfsnetwerk en de stabiliteit van de directory-dienst zelf verstoren.
Ook de nieuwe, zware Datacenter-uitvoering van Windows 2000 zou met dit probleem kampen. De oorzaak ligt volgens Thompson bij fouten in het ontwerp van de directory-diensten. Het onlangs vrijgegeven Service Pack 1 lost deze problemen dan ook niet op, aldus de Gartner-analist.

Herzien

"Microsoft moet het hele product herzien om dit te repareren. Dat is niet eenvoudig", zegt Thompson. Hij meent dat de softwareleverancier de zaak pas recht kan trekken met de lancering van de volgende opwaardering voor Windows 2000. Die software, codenaam Whistler, moet in het vierde kwartaal van dit jaar verschijnen.
Gartner voorspelt dat gebruikers vóór die tijd al tegen de genoemde beperkingen van AD oplopen. Eind deze maand verschijnt namelijk de Exchange 2000-serversoftware die volgens het onderzoeksbureau de eerste, overtuigende reden vormt om Microsofts-directory-technologie in te zetten.
De softwareleverancier zelf ontkent dit alles; er zijn hoegenaamd geen problemen met Active Directory. "Daar is mij helemaal niets van bekend", zegt Kees Pronk, manager businessmarketing bij Microsoft Nederland. "Zelf hebben wij daar in ieder geval geen last van."
De softwareleverancier is sinds de introductie van Windows 2000 en de daarin besloten directory-technologie in februari dit jaar overgestapt op dat nieuwe platform. "Wereldwijd hebben wij nu 35.000 medewerkers met ongeveer 39.000 desktop-PC's." Die infrastructuur wordt, inclusief de achterliggende servers voor opslag en functies als e-mail, beheerd middels de eigen AD-technologie, aldus Pronk.

Domeinen

Dit gebeurt echter niet middels één alles-overkoepelend domein; Microsoft heeft het beheer opgedeeld in regio's, waar Europa er één van is. Pronk kan niet direct specificeren uit hoeveel beheerdomeinen Microsoft wereldwijd bestaat.
"Bovendien werken diverse grote gebruikers al geruime tijd met Windows 2000 én Active Directory", voert Pronk nog aan. De softwareproducent schermde bij de introductie van Windows 2000 met een lijst van bedrijven die overstag gingen of reeds proef-partner waren middels het 'vroege gebruikersprogramma' (early adopter).
Veel van die bedrijven doen echter nog voorzichtig aan. Zo bleek in Nederland dat lanceringspartner ABN Amro het nieuwe besturingssysteem inzet voor desktopmachines. Ook die apparaten moeten beheerd worden, maar dat hoeft niet noodzakelijk met Active Directory. Pronk meent dat dat wel een vanzelfsprekende keuze is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.