Rebel verslaat schaakgrootmeester

Het Nederlandse schaakprogramma Rebel heeft schaakgrootmeester Visnawathan Anand uit India verslagen.

De nummer twee op de wereldranglijst der schakers verloor met 5-3 van de software die draaide op een supergekoelde PC. Die machine bevatte een 333 MHz K6-processor van Advanced Micro Devices (AMD) die dankzij de Deep Freeze-technologie van Kryotech bij veertig graden onder nul een kloksnelheid van 450 MHz haalde.
Anand weigerde na afloop de sterkte van het Nederlandse programma of de gespeelde partijen te analyseren. Inmiddels heeft hij laten weten niet meer tegen computers te willen spelen. Het winnende programma is een product van het Nederlandse softwarebedrijf Schroder BV. De computer zou intelligenter hebben gespeeld dan IBM's Deep Blue, maar zijn overwinning echter vooral aan snelheid te danken hebben. "Met de normale partijen had Rebel beduidend meer moeite dan met de snelschaakpartijen van de eerste dag", aldus schaakanalist Hans Böhm.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

hallo,allereerst even opmerken dat ik dit een mooi vensterappel vind.Dit brengt mij ertoe op te merken dat computerschaakprogramma's niet de eerste de beste kwaliteit zijn.Je moet behoorlijk de tijd ervoor nemen om ervan te winnen.Ga je er snelwedstrijden tegen spelen dan....?(probeer dit maar eens)
Dit neemt niet weg dat je ze wel als trainingsprogramma's kunt en mag gebruiken.Met elektronisch digitale sparrings is niets mis.Uiteindelijk speel je er zelf sterker door.Al doende leert men, geldt in dit praktisering als gulden regel.Zeker degene die ook nog openingsrepertoires memoriseert tast flink in het voordeel.
Dat zo'n topschaker hiervan wint is multi-interpretabel,dat weten schakers nu eenmaal uit(eigen)praktijkondervinding.In het teken van mijn eerste nederlandse schaakopleiding,is zo'n manier van wedstrijdschaak nuttig.Vriendelijke gegroet

Beste louk, over 11 jaar zal ik op jouw reactie reageren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.