IDC: Windows NT kan niet op tegen Unix

Microsofts besturingssysteem Windows NT kan zich niet meten met Unix. Dit blijkt uit een rapport van IDC, dat eind juli werd gepubliceerd. Volgens een directeur van dit onderzoeksbureau duurt het nog zeker vijf jaar voordat NT echt concurreert met Unix.

Windows NT heeft wel gebied verovert wat betreft basistoepassingen voor het Internet en file- en printservers, maar het biedt nog niet genoeg diensten voor algemeen bedrijfsgebruik", zei Susan Frankle, directeur server-research bij IDC. Zij beweert dat er geen overheersende server-omgeving zal zijn in het jaar 2000. Daar voegt ze echter aan toe dat Unix op dit moment het grootste besturingssysteem voor servers is en dat dit aan het eind van dit millennium nog steeds zo zal zijn.

Migratiekosten

IDC meent dat Unix stand kan houden tegen de stormloop van NT, ondermeer vanwege de enorme kosten die gemoeid zijn met migreren naar een ander server-besturingssysteem. Dit zijn niet alleen uitgaven aan hardware en software, maar ook aan herscholing van beheerders en gebruikers. Bovendien blijven Unix-leveranciers investeren in hun platform. "Gebruikers krijgen nog steeds goede prestaties van hun huidige omgevingen, dus is er geen goede reden om over te stappen", aldus Frankle.
De IDC-directeur verklaarde verder dat NT door diverse mythen omgeven wordt. Zo zou het besturingssysteem een goede concurrent zijn voor alle soorten servers en vooral voor Internet-applicaties. Daarnaast heerst de misvatting dat de meeste programma's al volledig geoptimaliseerd zijn voor Windows NT. "Wij zien dit besturingssysteem niet gebruikt worden voor strategische, bedrijfskritische Internettoepassingen", benadrukte Frankle.

Niet geoptimaliseerd

"Unix zal hèt besturingssysteem zijn voor transactie-programma's op het 'world wide web'. Veel softwarefabrikanten hebben hun producten wel vertaald maar nog niet geoptimaliseerd voor het NT-platform", vervolgde zij. "Vooral Oracle gaat niet voor de 'big business' met Windows NT." Voorlopig blijft dit besturingssysteem nog onvolgroeid, meent Susan Frankle. "Het duurt minstens tien jaar om een volledig functionerende besturingsomgeving te ontwikkelen. NT is nog maar vijf jaar oud."
Veel analisten verwachten wel dat de ontwikkeling van NT binnenkort in een stroomversnelling terechtkomt. Frankle zegt echter dat NT nog enkele jaren nodig heeft om schaalbaarheids- en beheercapaciteiten te verkrijgen, die Unix nu al heeft. Bovendien is de Windows-software niet wijdverbreid buiten het Intel-platform en biedt Microsoft niet de extra diensten en ondersteuning voor implementaties op bedrijfsbreed niveau, aldus IDC. Microsoft ontkent dit en wijst op het eigen intranet dat volledig op NT draait.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.