Red Hat ondersteunt ook Power5

Nieuwe versie bedrijfsuitvoering Linux komt volgende maand

Red Hat reikt met de nieuwste versie van zijn bedrijfsuitvoering van Linux ook naar de nieuwe p5 Unix-servers van IBM met diens Power5-processoren. Die machines zijn vorige maand gelanceerd. Red Hat Enterprise Linux versie 3 moet eind september verschijnen.

  
De aanstaande nieuwe versie van Red Hats Linux-bedrijfsuitvoering draait ook op servers met IBM's Power5-processoren.
De aanstaande zware Linux-distributie komt ook uit voor IBM's p5-servers (voorheen pSeries en RS/6000). Die machines, codenaam Squadron zijn vanaf deze maand verkrijgbaar. Enterprise Linux 3 verkeert nu nog in de bèta-fase. Die periode duurt nog tot 17 augustus waarna de uiteindelijke versie 30 september moet uitkomen.
Door zijn Linux-distributie geschikt te maken voor IBM's p5-computers ondersteunt Red Hat automatisch ook de eerder dit jaar gelanceerde i5-servers (voorheen iSeries en AS/400) van IBM. Die systemen zijn ook gebaseerd op de Power5-processoren en qua hardware nagenoeg gelijk aan de p5-machines.

NX en 32-bit

Red Hat heeft ook andere vernieuwingen aangebracht. Op het gebied van beveiliging biedt Enterprise Linux 3 bescherming tegen bufferoverflows door gebruik te maken van de NX-technologie (no execute) in nieuwe x86-processoren. Red Hat bracht in juni al een lapmiddel uit waarmee de Linux-kernel NX-ondersteuning krijgt voor de semi-64-bit chips van AMD en Intel. In de nieuwe bèta van Enterprise Linux 3 is NX nu ook beschikbaar voor 32-bit x86-processoren.
Een andere vernieuwing is de verbeterde ondersteuning voor het draaien van 32-bit software op systemen met Intels 64-bit Itanium 2-processoren. De chipproducent heeft daarvoor de zogeheten IA-32 Execution Layer, die een geavanceerde vorm van emulatie is voor 32-bit programmatuur. Het prestatieniveau hiervan valt tegen vergeleken met dat van 32-bit hardware.

Exchange-aansluiting

Daarnaast neemt Red Hat de Evolution Connector van Linux-concurrent Novell op in zijn Enterprise Linux-distributie. Die software kan mail uitwisselen met Microsofts mailserver Exchange. Novell heeft die software in handen gekregen toen het Linux-distributeur Suse overnam. De Connector valt sinds mei onder de open source-licentie GPL (General Public License), waardoor Red Hat dit product dus kan opnemen in zijn Linux-uitvoering voor het bedrijfsleven.
Ondertussen komt Novell met meer open source. Het brengt eind augustus zijn mail- en berichtensoftware Openexchange Server uit onder de GPL. Dat alternatief voor Microsoft Exchange is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Netline en was tot op heden exclusief via Suse verkrijgbaar.
Netline streeft een licentiemodel na zoals van MySQL. De databank valt onder de open source-licentie, maar de producent hanteert ook een commerciële licentie voor bedrijfsgebruik. Netline zou de eigen uitvoering met commerciële licentie in november willen uitbrengen. Het bedrijf ontwikkelt meer connectoren voor verbeterde integratie met Windows-mailclients. Ook werkt Netline aan het importeren en exporteren van mailbestanden en -databanken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.