Chipwereld in beroering

De computerchipsindustrie maakt woelige tijden door. De grootste bedrijven in deze miljardenmarkt bevechten elkaar nu door samen te gaan met andere spelers. Zo kocht Intel vorige week voor 420 miljoen dollar Chips & Technologies, een producent van grafische chips. Prompt daarop werd bekend dat concurrent National Semiconductor processorfabrikant Cyrix voor 536 miljoen dollar overneemt.

Een direct gevolg van deze overnames is een prijsverlaging van Intels Pentiumprocessoren met maar liefst 57 procent. Een daling lag al enige tijd in het verschiet door de introductie van de Pentium II. Dat is een variant van de Pro-chip, maar dan met ingebouwde multimediatechnologie (MMX).

Bedreigd

Toch verbaasde Intel de IT-wereld door de hoogte van deze korting op de 'oude' processoren. De chipfabrikant voelt zich wel degelijk bedreigd door zijn concurrenten. Deze brachten enkele weken geleden hun Pentium-'killers' uit, processoren met meer rekenkracht voor minder geld.
National was van oorsprong geen directe Intel-concurrent op processorgebied. Het bedrijf verkoopt consumentelectronica- en communicatiechips en heeft een jaarlijkse omzet van meer dan twee miljard dollar. De kracht van National ligt in PC-ondersteuning en randapparatuur. Door de overname van Cyrix heeft National nu een complete productlijn in huis en brengt het binnenkort een hele serie PC-moederboorden uit.

Plannen

Biran Halla, directeur van National Semiconductor, heeft grote plannen: "Met Cyrix's familie van x86-processoren begeven wij ons op de markt voor palmtop-computers, netwerk PC's en andere miniatuurcomputers. Die worden namelijk steeds betaalbaarder." Halla belooft al PC's voor minder dan 500 dollar per stuk.
Ook Cyrix haalt flink voordeel uit deze fusie. De processorfabrikant had het al maanden moeilijk in de strijd tegen het machtige Intel. In het afgelopen kwartaal moest Cyrix een verlies slikken van 5,3 miljoen dollar. Bovendien verliep de samenwerking met IBM steeds stroever, aldus onderzoeksbureau Dataquest. "Cyrix werd daar duidelijk door gefrustreerd", meent Dataquest-analist Joe D'Elia. Cyrix ontwerpt de processoren van IBM's personal computers. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.