'Unix is niche, NT heeft de toekomst'

Topman Unisys ontstemd na suggesties rond vertrek:

SAINT PAUL-DE-VENCE - Met zes dienstjaren is James Unruh één van de langst dienende 'chief executive officers' in de computerwereld. Reden voor zakenblad 'Business Week' om enige weken geleden een aantal (ex-)employees te ondervragen over de toekomst van de topman. Op een bijeenkomst vorige week in Zuid-Frankrijk, vroeg uw verslaggever de man zelf naar zijn mening.

Enigszins gepikeerd reageerde Unruh dat hij weliswaar één van de langst zittende ceo's is, maar dat zolang hij nog creatieve bijdragen aan de onderneming kon leveren, hij geen reden zag af te treden. Unruh had verordonneerd dat het bericht in de Amerikaanse uitgave van Business Week zo stil mogelijk gehouden moest worden. Eén medewerker kreeg het schaamrood dan ook op zijn kaken toen Computable Unruh naar zijn mening vroeg.
De topman van Unisys is zoals gezegd al zes jaar bezig met het ruimen van het fusiepuin dat zijn voorganger - ex-minister van Financiën Blumenthal - achterliet. Reorganisaties leidden tot een fors afgeslankte onderneming, die de omzetontwikkeling nu redelijk gestabiliseerd lijkt te hebben. Na de jongste herstructurering, waarbij het bedrijf zich opdeelt in drie min of meer zelfstandige eenheden, moet omzetgroei weer tot de mogelijkheden gaan behoren.
Volgens eigen zeggen heeft Unruh nog regelmatig contact met Blumenthal. "Ik kan hem niets kwalijk nemen; destijds - inmiddels tien jaar geleden - leek het de best mogelijke stap." Bovendien was het voor Burroughs een noodzakelijke stap om te fuseren met Sperry, aldus de vermoeid ogende topman. "Het is nog maar de vraag of Burroughs het zelfstandig overleefd zou hebben."

Opwinden

Hoewel Unruh de vaart er goed in heeft zitten, kampt Unisys nog steeds met het imago van hardware-leverancier. Ook hierover kan hij zich flink opwinden, getuige zijn reactie op een vraag van één van de aanwezigen op zijn bedrijfspresentatie. "Juist journalisten zijn er schuldig aan dat Unisys nog steeds als een hardware-leverancier afgetekend wordt. Onder onze klanten heersen inmiddels hele andere opinies."
Eén van Unruhs stokpaardjes is de produktmix. Realiseerde Unisys bij zijn aantreden de ruime meerderheid (85 procent) van zijn omzet in 'ouderwetse' produkten met lage groeicijfers; momenteel bevindt 42 procent van de omzet zich in het segment met groeicijfers van minimaal 10 procent.
Recentelijk deed het gerucht de ronde dat Unisys weer af wilde van dochteronderneming Usoft. Usoft ontstond vorig jaar uit de overname van de Nederlandse tool-bouwer Top Systems. Zowel Unruh als Max ten Dam, oprichter van Top Systems, ontkennen deze berichten. Unruh: "Niemand weet wat de toekomst ons brengt, maar op dit moment zijn er geen plannen."
In de hardware-divisie zijn in het afgelopen jaar - voor het eerst in de geschiedenis - letterlijk alle produkten vernieuwd. Nieuwe mainframes, een massaal parallelle Unix-server, de Aquanta PC-lijn en de heterogene Clearpath, een combinatie van een mainframe en een Unix-server in één 'doos'.

'Unix blijft een niche'

Eén van de opvallendste uitspraken die Unruh deed tijdens zijn presentatie, was dat "Unix voor Unisys altijd een niche zal blijven; het belangrijkste doel is Windows NT". Unruh gelooft in een grootse toekomst voor dit besturingssysteem van Microsoft en gelooft niet in de definitieve doorbraak van Unix. De onduidelijkheden rond dit besturingssysteem zijn daarvoor te veelomvattend, zo meent hij.
De tak die zich bezighoudt met systeemintegratie en consultancy is geheel gereorganiseerd en staat nu in Europa onder leiding van George Cox. Hij is een veteraan uit de advieswereld en richtte ondermeer het bureau Butler Cox op. De reorganisaties leidden in Nederland ondermeer tot het vertrek van directeur Nico van der Ven. Hij bleek zich niet te kunnen vinden in de nieuwe structuur, waarin geen plaats meer is voor nationale directies. Het bedrijfsonderdeel is nu mondiaal georganiseerd om tegemoet te kunnen komen aan de eisen van internationaal opererende klanten.
Unruh verwacht dit jaar zijn doelstelling - winst - te halen. "Maar mijn taak is nog niet volbracht. De implementatie van de reorganisatie is nu gedaan, nu volgt de uitvoeringsfase. Ik heb mezelf overigens wel een tijdlimiet gesteld. Als het langer gaat duren dan deze periode, wil ik eruit stappen." Unruh houdt voor zich hoe lang hij zichzelf de tijd gegeven heeft. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-07-26T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.