Amdahl terug in de race met nieuw opslagsysteem

UTRECHT - De belangrijkste eigenschap van het nieuwe opslagsysteem Spectris van Amdahl is dat het nagenoeg niet onderuit kan gaan. De volledig foutbestendige opbouw van dit subsysteem garandeert minimale uitval; mochten er delen van de machine stuk gaan, dan blijft de overlast voor gebruikers minimaal.

Amdahl bereikt dit door een nieuwe architectuur toe te passen die een subsysteem onderverdeeld in kleinere segmenten van vier synchroon draaiende schijven. Een bijkomend voordeel van de synchroniteit is dat tot vier keer de fysieke doorvoersnelheid te bereiken is. Datasets worden automatisch verdeeld over de vier schijven in het segment, waardoor ze parallel af te lezen zijn.
Alle onderdelen van de Spectris - tot en met de microcode toe - zijn in bedrijf te vervangen. Als optie levert Amdahl een hot spare-disk die een defecte schijf kan vervangen. Het overzetten van de gegevens van zo'n defecte schijf naar de reserve-schijf vergt volgens de fabrikant slechts ruim een uur. "We hebben klanten gesproken, die met vergelijkbare apparatuur van andere leveranciers het overzetten van gegevens maar gestopt hebben, omdat het meer dan een etmaal vergde", aldus ing. Piet Ikelaar, algemeen directeur van de Nederlandse vestiging.

Minimale last

Bij uitval van een schijf weet Amdahl zo de prestatiedaling van de Spectris te beperken tot een paar procent - gedurende een flink uur.
Volgens Ikelaar is de architectuur van zijn nieuwe subsysteem nog het best te vergelijken met die van Comparex/Hitachi. Het verschil met EMC en IBM's Ramac zou levensgroot zijn. Ten opzichte van Comparex biedt Amdahl door de synchronisatie van de schijven in een segment een flink hogere doorvoersnelheid.
Amdahl raakte enige jaren geleden in de financiële problemen als gevolg van de algehele malaise in de IT-branche - in het bijzonder die in de mainframe-markt. Bovendien bleven beloofde produkten langer uit dan verwacht door stukgelopen samenwerkingen. Amdahl wist dat het met een sterke produktlijn moest 'terugkomen' om het vertrouwen te herstellen. De Spectris is een van die produkten.

Unix en NT

Omdat de onderneming zich niet meer louter richt op de mainframe-markt introduceert zij ook een opslagsysteem voor Unix- en Windows NT-omgevingen. Deze LVS 4500 - codenaam Elvis - onderscheidt zich van de mainframe-versie door een fiks lagere prijs en eenvoudiger technologie. "In de Unix- en NT-wereld willen afnemers niet de prijzen betalen uit de mainframe-markt. Derhalve moeten we voor deze markt goedkopere technologie inzetten", verklaart Ikelaar. Toch zijn de prestaties op niveau: een maximale doorvoersnelheid van 320 megabyte per seconde en een topcapaciteit van 360 gigabyte maken van de LVS een van de grootste opslagsystemen voor dit segment.

Parallelle server

De eerder aangekondigde parallelle server Millenium is vanaf heden leverbaar. Deze machine is - evenals de nieuwe IBM-machines - opgebouwd rond luchtgekoelde processoren van het type cmos. Opvallend is het compacte ontwerp van deze apparatuur. Op één systeembord is plaats voor maximaal acht cpu's met in totaal 300 mips. In één kabinet passen twee systeemborden.
Illustratief voor de lagere kosten van de cmos-architectuur is het feit dat Amdahl louter nog volledige systeemborden levert. Ook al wil een afnemer slechts 3 processoren; hij krijgt een bord met acht exemplaren. Software zorgt voor het al dan niet gebruiken van de aanwezige capaciteit, uiteraard afhankelijk van de prijs.
Dit maakt het mogelijk om bij het uitvallen van een van de processoren een reserve-exemplaar in te zetten. Amdahl zegt dit op afstand te kunnen doen, zodat een gebruiker nauwelijks last heeft van de defecte cpu. Uiteraard geldt dit slechts als niet alle 8 processoren in gebruik zijn. Als IBM soepeler wordt in de licentie-voorwaarden voor het gebruik van systeemsoftware, zou het in principe mogelijk zijn om tijdens drukke periodes - bijvoorbeeld tijdens de jaarafsluiting - tijdelijk extra capaciteit 'te huren'. Volgens Amdahl is dit technisch gezien geen enkel probleem. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-07-26T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.