Comparex zoekt Unix-markt weer op

Oud-mainframeleverancier tekent voor wederverkoop Sun-servers

Comparex begeeft zich weer op de Europese markt voor Unix-systemen middels een wederverkoop-overeenkomst met Sun Microsystems. Dit contract heeft een waarde van minstens 150 miljoen euro (140 miljoen dollar). De oud-mainframeleverancier zegt hiermee de Unix-activiteiten te vervangen die het verloor toen IBM in juli vorig jaar partner Sequent overnam.

Het van oorsprong Duitse Comparex nam begin vorig jaar het merendeel van de Europese activiteiten van Sequent over. Die Amerikaanse serverspecialist draaide al enige tijd met verlies en had moeite voet aan de grond te krijgen in Europa. Direct na de overname door IBM verzekerden de drie betrokken bedrijven dat alle overeenkomsten intact zouden blijven.

Geen oplossing

De constructie tussen Sequent en Comparex bleek in de praktijk toch niet houdbaar te zijn, wat analisten reeds hadden verwacht. "We hebben uitvoerig onderhandeld, maar konden geen oplossing vinden. Eind vorig jaar hebben we de deur dichtgedaan", zegt Gert-Jan de Kieviet, directeur van Comparex' serverdivisie en voormalig directeur van Sequent Nederland.
Hij ontkent dat de overeenkomst met Sun ook een vervanging is voor Hitachi Data Systems (HDS). Comparex verbrak in februari vorig jaar zijn wederverkoop-contract met die dochter van computer- en opslagfabrikant Hitachi, na een oem-relatie van vijfentwintig jaar. De vervanging was opslagleverancier EMC. De banden met die twee bedrijven hebben echter betrekking op mainframes en niet op Unix-systemen, aldus De Kieviet.

Mainframe-exit

Comparex is al enkele jaren een wederverkoper van Sun-servers, maar dan alleen in Zuid-Afrika. Het bedrijf is namelijk sinds 1998 in handen van het Zuid-Afrikaanse Persetel Q Data Holdings, sindsdien Comparex Holdings geheten. Sun en Comparex breiden hun bestaande relatie nu uit naar alle landen waar de ex-mainframeleverancier een vestiging heeft. Dat zijn Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Polen, Tsjechië en Slowakije.
De Kieviet zegt dat Comparex huidige mainframe-klanten gaat benaderen met de zware Sun Enterprise 10.000-server. "We willen onze S/390-gebruikers migreren naar het Solaris-platform", aldus De Kieviet. De dienstverlening voor de eigen mainframes blijft bestaan, maar de levering van nieuwe plug-compatibele machines is gestaakt. Deze stap is een logisch gevolg van het feit dat Comparex mainframetechnologie gebruikte van voormalig toeleverancier Hitachi.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.