Uitstel Intel geeft ook Microsoft meer tijd

Verlate komst Itanium bevestigt voorspellingen analisten

Intel heeft nog veel werk te verrichten voordat zijn eerste 64-bit processor Itanium gereed is. De komst van die langverwachte processor is wederom uitgesteld en wel tot het vierde kwartaal van dit jaar. Hiermee verkrijgt softwareleverancier Microsoft meer tijd om zijn 64-bit uitvoering van Windows 2000 uit te werken.

Volgens Intels vorige planning moest de Itanium in het derde kwartaal beschikbaar zijn. De chipfabrikant zegt nu zelf dat Itanium-computers die dit jaar nog op de markt komen slechts testsystemen zijn. Dit uitstel geeft met name Microsoft meer tijd zich voor te bereiden op 64-bit x86-systemen.
Het 64-bit ontwikkelwerk van deze softwarefirma loopt enigszins achter op dat van de diverse Unix-leveranciers, waaronder ook het 64-bit Linux-project (voorheen Trillian). Analisten schatten zelfs dat Microsoft nog zeker zes maanden werk heeft aan Windows 2000 64-bit.
Microsoft ontkent dit; het bracht vorige week een technology-preview uit van het aanstaande besturingssysteem waarmee systeemontwikkelaars aan de slag kunnen. Een teken aan de wand is echter dat ook Windows 2000 Datacenter reeds te laat is. Die zware uitvoering van het 'gewone' 32-bit besturingssysteem zou oorspronkelijk deze zomer gereed zijn, maar komt pas over vier maanden op de markt. Het uitstel van de Itanium-processor komt dus zeker niet ongelegen.

Volgend jaar

Krachtige computers met die 64-bit chip zullen pas in de tweede helft van 2001 algemeen verkrijgbaar zijn, aldus Paul Otellini, algemeen directeur van Intels chiparchitectuur-divisie. Daarmee kruipt die eerste 64-bit x86-compatibele processor behoorlijk dicht tegen opvolger McKinely aan die in de tweede helft van volgend jaar moet verschijnen.
Analisten waarschuwden vorig jaar al dat die tweede 64-bit Intel-processor te snel op Itanium volgt, waardoor die min of meer overbodig zou zijn. Het nut van Intels eerste 64-bit chip is volgens die redenatie beperkt tot migratie-voorbereiding voor bedrijfsgebruikers en tot testomgeving voor applicatie-ontwikkelaars.

Problemen

"Ik voorzie nog wel enkele vertragingen voordat de chip echt gereed is en voordat computerfabrikanten echt meegaan met deze nieuwe 64-bit architectuur", meent analist Linley Gwennap van onderzoeksbureau Microprocessor Report. Hij is één van de analisten die al langere tijd voorspellen dat Intel zijn eigen deadline voor de Itanium niet haalt vanwege ontwerp- en productieproblemen.
Intels verklaring voor het uitstel voedt deze overtuiging "De wijziging in de inkomstenverwachting voor de Itanium is het gevolg van een noodzakelijke extra revisie van de processor voordat het product als pilot uitkomt", aldus woordvoerder Bill Kircos. Hij bevestigt dat de eerste uitvoeringen van de 64-bit chip draaien op een kloksnelheid van 733 en 800 MHz. Dat steekt enigszins mager af tegen de snelheidsvorderingen die Intels 32-bit processorreeksen Pentium III en 4 reeds hebben geboekt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.