IBM RS/6000-werkstation vermomd als server

IBM hult enkele van zijn RS/6000-werkstations in de jas van taakgerichte Unix-servers. De Pizzazz-machines, die het bedrijf deze herfst lanceert, zijn in wezen grafische RS/6000-werkstations model 150. Naar verluidt zijn deze computers ook geschikt om Linux te draaien.

IBM zegt al tien, nog niet nader genoemde, klanten te hebben, die elk duizend van deze nieuwe machines willen aanschaffen. Eén van die gretige gebruikers wil zelfs in de komende twee jaar in totaal achtduizend van deze gespecialiseerde computers kopen. De platte Pizzazz-servers zijn te monteren in een rek, worden uitgerust met specifieke softwarepakketten en dienen dan bijvoorbeeld als firewall of caching-apparaat. De fabrikant heeft het met deze quasi-nieuwe machines vooral gemunt op internet-providers. Het gebruik van dezelfde chip en andere onderdelen van de model 150 werkstations stelde IBM in staat de Pizzazz sneller te ontwikkelen, aldus de leverancier.

Onder druk

Analisten merken kritisch op dat de Unix-werkstations van IBM in toenemende mate onder druk staan van concurrerende systemen van leveranciers als Sun, SGI en Hewlett-Packard. Die fabrikanten hebben hun machines recentelijk flink opgevoerd. De aankoop van IBM-computers is veelal gekoppeld aan uitgebreide software- en dienstenpakketten, maar de prijs-prestatieverhouding loopt mank.
"De nieuwste RS/6000-werkstations waren goed toen ze in oktober vorig jaar werden geïntroduceerd. IBM moet nu echter werken aan de prijs en het prestatieniveau om nog aan de leiding te blijven", zegt analist Sarang Ghatpande van onderzoeksbureau D.H. Brown. IBM hoopt later dit jaar deze vermeende achterstand in te lopen met de nieuwe 400 MHz PowerPC-processor die op kopertechnologie is gebaseerd.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.