Net-PC moet IBM overwicht geven

IBM wil met zijn Net-PC de markt voor desktopcomputers in handen krijgen. Het bedrijf positioneert de inmiddels gelanceerde machine als 'beheerbare en krachtige' bedrijfscomputer. Het apparaat draait lokaal applicaties vanaf een eigen harde schijf, maar bewaart bestanden op een server. Hierdoor is het een tussenvorm van PC en netwerkcomputer (NC). 

Het onderscheid tussen de drie soorten desktopcomputer legt IBM bij de gebruikte applicaties. Bij zware toepassingen is een PC de beste keuze, bij terminalarbeid is dat de Network Station. De nieuwe hybride machine bevindt zich tussen deze uitersten en is dan ook uitgerust met Pentium-processoren vanaf 133 MHz, een harde schijf van minimaal 1,3 GB en 16 MB geheugen.
Prijzen voor de Net-PC zijn nog onbekend, maar volgens marketing-directeur Derek Ashmore van IBM Network Computers liggen die op hetzelfde niveau als van een vergelijkbare PC. "De Net-PC is een volwaardige multimediacomputer, geen machine van 500 dollar die domme terminals vervangt", beweert hij.

Centraal beheer

Ashmore voorspelt wel een besparing van 100 dollar per Net-PC bij installatie. Dankzij software als Wake On Lan en Lan Client Control Manager (LCCM) kunnen systeembeheerders computers op afstand voorzien van ondermeer Bios en besturingssysteem.
Daarnaast krijgen verschillende soorten gebruikers eigen installatieprofielen, waardoor elke afdeling een vooraf bepaalde configuratie en verzameling programma's heeft. IBM werkt nog aan software om ook nieuwe versies van programma's vanaf een centrale plaats te installeren. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.