National Semiconductor verkoopt Cyrix aan Via

Chipproducent National Semiconductor heeft dochteronderneming Cyrix voor een onbekend bedrag verkocht aan chipsetfabrikant Via Technologies. De twee bedrijven hebben hierover vorige week een intentie-overeenkomst gesloten.

Dit belooft niet alleen redding voor Cyrix, fabrikant van Intel-compatibele processoren, maar ook voor Via die juridisch in de clinch ligt met Intel. De Taiwanese chipsetproducent heeft al toegezegd door te gaan met het ontwikkelen en verkopen van de x86-chips van Cyrix. In de loop van deze maand onthullen de bedrijven meer details van de koop en hun plannen. NatSemi had zichzelf een deadline gesteld voor de verkoop dan wel afschrijving van de PC-processor producerende tak van Cyrix. De activiteiten van die dochter op het gebied van ingebedde chips blijft bij de moederonderneming. De beslissingstermijn voor de dochter liep op 30 juni af, precies de dag dat de overeenkomst met Via doorgang vond.

Toegang tot Slot-1

Naar het zich laat aanzien, krijgt dat bedrijf met deze aankoop toegang tot diverse patenten van National Semiconductor, waaronder ook de Slot 1-technologie van Intel. NatSemi heeft namelijk een brede overeenkomst met Intel voor het wederzijds delen van kennis en gepatenteerde technologie. De Cyrix-moedermaatschappij meldde vorig jaar nog dat het overwoog in 1999 een Slot 1-processor uit te brengen. De overname van Cyrix geeft Via nu toegang tot veel Intel-kennis zonder dat bedrijf zelf erbij te betrekken.
Dit luidt een nieuw hoofdstuk in voor de onenigheid tussen Via en Intel. De processorfabrikant en de chipsetproducent liggen namelijk al enige tijd met elkaar overhoop betreffende gebruik en interpretatie van licentie-overeenkomsten. Vorige maand klaagde Intel Via weer aan wegens contractbreuk. De processorfabrikant wil de PC-industrie namelijk laten overstappen van de huidige PC-100 geheugenchips (met een kloksnelheid van 100 MHz) naar Direct Rambus Dram-chips. Diverse componentenfabrikanten en PC-leveranciers voelen meer voor PC-133 als een tussenstap op die route.

Opvlammen

Dit schisma vindt zijn oorzaak in vertragingen en productieproblemen met die toekomstige geheugenchips. Via is voorstander van PC-133 en levert dan ook een chipset met 133 MHz Frontside-bus (Fsb) voor Intel-compatibele processoren. Dat product was één van de aanleidingen voor het opvlammen van het juridische geschil. Daarbij trok Intel onmiddelijk zijn toestemming in om Via x86-compatibele producten te laten maken.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.