Marktwerking forceren

Eurofiber biedt regionale internetknooppunten betere ontsluiting naar Amsterdam

Dit artikel delen:

De aanbieder van onbelichte glasvezelverbindingen Eurofiber breidt zijn netwerk in het noorden en oosten van Nederland flink uit. De regionale internetknooppunten in Enschede en Groningen zien de nieuwkomer graag komen.

Eurofiber heeft het glasvezelnetwerk van het voormalige Tyco in Nederland en Duitsland overgenomen van Northern Light Rail. Dit bedrijf had het glasnet tussen Groningen, Hamburg en Amsterdam overgenomen nadat het Amerikaanse moederbedrijf Tyco in financiële problemen was gekomen. Eurofiber, dat in Nederland begon met een netwerk in de Randstad, heeft zijn verbindingen naar de regio kunnen uitbreiden doordat mobiele telecombedrijven en internetaanbieders op zoek waren naar prijsefficiënte backboneverbindingen. "Veel van onze omzet komt uit de ontsluiting van wijkcentrales voor internetaanbieders die voor dsl een goede aansluiting op internet zoeken en uit gsm-masten voor mobiele operators. We passen ons netwerk aan om nieuwe locaties van meer bandbreedte te voorzien", zegt Joost Goderie, directeur van Eurofiber.

Prijsdaling

Met de uitbreiding van het netwerk, dat op dit moment 3300 kilometer beslaat in Nederland, doet Eurofiber binnenkort ook de regionale internetknooppunten in Groningen, GN-IX, en Enschede, NDIX, aan. Jeroen van de Lagemaat, directeur van de NDIX, is blij met de komst van het bedrijf. "Eurofiber is een aanbieder die de telecomvoorzieningen in de regio enorm zal verbeteren. Het is een carrier die er geen belang bij heeft aanvullende diensten te verkopen. De prijs voor zware verbindingen naar Amsterdam zal aanzienlijk dalen." Van de Lagemaat meldt dat een STM-1 verbinding van 155 Mbps in de regio Enschede nu 3500 euro per maand kost. Eurofiber levert een 1 Gbps-connectie voor tweeduizend euro per maand. Op dit moment zijn zestig organisaties aangesloten op de Ndix. Zij wisselen elkaars lokale netwerkverkeer met gesloten beurzen uit. Essent en Versatel bieden vanuit het knooppunt verbindingen aan naar Amsterdam.
Tyco's glasnet is van goede kwaliteit, al zal Eurofiber ook zijn eigen kabel door de 'ducts' blazen. Het Tyco-glasvezel is een typische lange afstandskabel, die duurdere lasers vereist, zegt Goderie. Eurofiber gebruikt een andere kabel in zijn netwerk, waardoor het met betaalbaardere netwerkcomponenten toe kan. De kabel op de route Groningen-Amsterdam is inmiddels aangepast. De verbinding Groningen-Hamburg moet nog omgebouwd worden. Dankzij de overname wordt Eurofibers netwerk steeds fijnmaziger. Het bedrijf wil zijn positie in de regio uitbouwen door in Eindhoven, Enschede en Groningen kantoren te openen. Doel is het opbouwen van goede contacten met regionale telecomaanbieders en isp's. In Groningen zal dat geen probleem zijn. Naast het netwerk vinden ook de twee initiatiefnemers van Northern Light Rail, Martin Vos en Johan Mulder, onderdak bij Eurofiber. Beide heren waren betrokken bij het glasvezelinitiatief Citynet in Groningen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-08T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.