Novell loopt vooruit op Linux-migratie

Netware-leverancier wint ondermeer IBM voor' open source'-diensten

Novell kondigt nu alvast software en diensten aan voor het open source besturingssysteem Linux. Netwerkbesturingssysteem Netware moet met ingang van versie 7 draaien op een Linux-kernel. Novell heeft nu al de steun van IBM, HP, Dell, Red Hat en Suse aangetrokken.

United Linux-consortium
Suse is lid van het United Linux-consortium, dat ook Unixware-leverancier SCO (voorheen Caldera) omvat die een aanklacht heeft lopen tegen IBM wegens patentenschending. Die zaak draait om de versteviging van Linux door Unix-technologie en componenten, volgens SCO gekopieerde code. SCO is echter ook in conflict met Novell. Die beweert de oorspronkelijke Unix-rechten, afkomstig van AT&T, in 1995 niet geheel en al aan de Unixware-leverancier te hebben verkocht. Volgens een door SCO opgevoerde contracttoevoeging uit 1996 zou dit wel het geval zijn.
De Netware-leverancier kondigde vorige week zijn Nterprise Linux Services aan, die eind dit jaar op de markt verschijnen. Dit initiatief omvat een deel van Novells netwerksoftware, onder meer voor het delen van printers en bestanden, die is overgezet naar de Enterprise-uitvoeringen van Linux-distributeurs Red Hat en Suse.

Béta in juli

Novell zet zijn eigen migratie naar Linux dus door. De hiervoor nieuw gewonnen partners zullen de Nterprise Linux-programmatuur leveren en ondersteunen. HP neemt hierbij het voortouw en levert in juli een béta van de software bij zijn Proliant-servers. Dell en IBM volgen later dit jaar met respectievelijk hun Poweredge- en X-series-servers. IBM wil latere versies van Novells programmatuur ook uitbrengen op zijn andere serverlijnen; Z-series (mainframes), I-series (AS/400) en P-series (RS/6000 met Unix-variant AIX).
Technologiestrategen Alan Mark en Doc Hodges van Novell verklaarden eerder al in een interview met Computable dat Netware in wezen een reeks softwarediensten is, die nu draait op een eigen kernel, maar op termijn ook op Linux. "De kernel is niet heilig. Novell richt zich er weliswaar op, maar veel ontwikkelaars doen dat niet; die schrijven programmatuur voor de lagen daarboven, zoals Java. Daarnaast krijgen we er met Linux miljoenen ontwikkelaars bij", aldus Hodges.
Hij vertelt dat de softwarediensten niet alleen op bestands- of applicatieniveau zitten. "Het is bijvoorbeeld ook geheugenbeheer." Daarnaast gaat het ook om Novells eDirectory (voorheen NDS) en dirXML voor identiteitenbeheer, iFolder voor bestandsdiensten, Netmail voor berichtenverkeer, Zenworks voor serverbeheer en Virtual Office voor eindgebruikers. Met de beheerhulpmiddelen kunnen gebruikers dan zowel Netware- als Linux-servers beheren. Novell maakt de uiteindelijke overstap naar Linux met Netware 7 dat naar verwachting eind 2004 op de markt komt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.