Artisoft omarmt Windows NT en Web

Lantastic 'goes Internet': Webtoegang en Pop3 server-e-mail

Artisoft introduceert Lantastic voor Windows NT. De nieuwste versie van het netwerkbesturingssysteem stelt gebruikers in staat Windows NT-desktops te integreren.

Verder staat op de rol: een reeks 32-bits versies van bestaande Internet- en communicatie-software. Een 32-bits testversie van de Lantastic 7.0 voor NT komt nog deze maand beschikbaar via de website van de leverancier. De definitieve versie wordt enkele maanden later verwacht. Een upgrade (tot tien gebruikers) gaat 595 gulden kosten. Nieuwe licenties komen op 1025 gulden. "Daarmee zijn we de helft goedkoper dan Microsofts Windows NT Server", zegt Olivier Zitoun, senior vice president en general manager van Artisoft. Lantastic is ontwikkeld voor het midden- en kleinbedrijf, waar de budgetten laag zijn en waar vaak weinig IT-kennis direct voor handen is. Artisoft is al vele jaren marktleider in het zogenoemde 'peer-to-peer'-marktsegment en heeft wereldwijd vijf miljoen gebruikers (marktaandeel groter dan 50 procent). Maar het bedrijf heeft het moeilijk en zit diep in de rode cijfers. Een jaar geleden was Artisoft nog een bedrijf dat dreef op één product. Het kampte met teruglopende omzetten en oplopende verliezen. Men probeert het tij te keren door middel van diverse acquisities. In de afgelopen achttien maanden zijn op het terrein van Internet-toegang, datacommunicatie en 'voice response'-systemen, aankopen gedaan.
Artisoft acht zich kansrijk om de mkb-markt te ontginnen. Zitoun: "Dat is een geweldige, voor een deel braakliggende markt. Het mkb groeit sneller dan de grotere bedrijven en slechts een kwart heeft een netwerk." Hij definieert het mkb als bedrijven met minder dan honderd werknemers.

Opmars

Anders dan het in Windows 95 ingebouwde 'peer-to-peer'-netwerk is het met Lantastic wèl mogelijk diverse oudere desktop-besturingssystemen te integreren: PC's onder Windows 95, Windows 3.11, Dos (optioneel ook OS/2 of het Mac OS). De keus voor een Windows NT-versie ligt voor de hand. NT is aan een opmerkelijke opmars bezig. "Ook in het mkb", zegt Zitoun. "Uit marktonderzoek blijkt dat 35 procent van de bestaande, Amerikaanse Lantastic-gebruikers nu al één of meerdere NT-machines in zijn computerpark heeft opgenomen. Wij zien dat als een kans en kiezen daarom NT als platform voor alle verdere ontwikkelingen."
Microsofts eigen Windows NT Server, ziet hij niet als bedreiging. "Dat is bedoeld voor netwerken met meer dan 25 PC's, bovendien worden oudere platformen niet ondersteund. In het mkb draaien nog veel verticale applicaties onder Dos."

32-Bits

Artisoft komt in de tweede helft van dit jaar met 32-bits Windows 95/Windows NT-versies van een aantal begin dit jaar op de markt gebrachte software-titels. Op de rol staan versies van Cosession Remote, Modemshare en Ishare. Er zijn als 32-bits versies beschikbaar van de Visual Voice toolkit en van Xtra Mail, een Pop3-mailserver.
Ishare is een webtoegangsoplossing voor het mkb. De software wordt meegeleverd met Lantastic maar is ook los te koop en ondersteunt Novell Netware. Het aantrekkelijke van Ishare is dat alle gebruikers van een lokaal netwerk in één keer toegang krijgen tot het Web. Het is eenvoudig en goedkoop (245 dollar in de VS). Zeker in vergelijking met een hardware-oplossing als een router. Er is maar één Internet-account en één TCP/IP-stack nodig. Meerdere gebruikers kunnen met hun browser tegelijkertijd inloggen (tot 32-sessies) op het Web. Uitgezonderd zware ftp-download-operaties, hoeft het delen van een Internet-account niet al te veel gevolgen te hebben voor de performance. In Nederland zijn het vooral scholen die belangstelling tonen. Een evaluatieversie is beschikbaar via het Web, eind dit jaar komt de definitieve versie.
Naast nieuwe communicatieproducten heeft Artisoft een bedrijf overgenomen dat Computer Telefonie-applicaties levert. Met de Visual Voice-toolkit kunnen interactieve 'voice response'-systemen gebouwd worden. Artisoft komt deze maand met een kant- en klare voice response-applicatie: Infofast 2.0. De eerste versie van Infofast is nooit in Nederland gevoerd vanwege ondermeer certificeringsproblemen. Infofast 2.0 biedt een fax-on-demand oplossing. Voor de verkoop en distributie is TTM uit Woerden aangesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-13T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.