'Telecom staat stil'

BTG ziet geen bedreiging in faillissementen

Het omvallen van telecomaanbieders leidt niet tot onrust onder afnemers. Dit stelt de vereniging van telecomgrootgebruikers BTG, die voor de regen van surseances en faillissementen al 'rare dingen' zag gebeuren. BTG betreurt het gebrek aan innovatie, dat de sector momenteel typeert.

  
KPN heeft een monopolie op vaste dataverbindingen in Nederland. Capaciteit ingekocht bij andere partijen wordt veelal gebaseerd op een fysieke verbinding van KPN. Dit leidt tot trage levering en hoge prijzen in de hele sector.
Directeur Cees Tromp noemt het in moeilijkheden verkerende Energis als voorbeeld van een telecomaanbieder waarvan de diensten zullen doorgaan ook al zijn er financiële problemen. "Worldport, de vorige eigenaar van de Enertel-activiteiten, had het twee jaar geleden ook al moeilijk, net als Energis nu. Dit bedrijf gaat gewoon door, al is het onder andere vlag."
Concurrentie in de telecomwereld is momenteel vergankelijk. Tromp noemt als voorbeeld van een 'raar verschijnsel' een bedrijf dat netwerkcapaciteit inkocht bij een concurrent van KPN en alsnog bij dit bedrijf uitkwam. De firma kocht capaciteit in bij Ebone, een Europese uitbater van een glasvezelnetwerk. Vorig jaar werd dit bedrijf door KPN Qwest ingelijfd. De diensten werden uiteindelijk door KPN geleverd. Dochter KPN Qwest had de opdracht blijkbaar doorgespeeld.

Uitwisselen

Dit soort ruilhandel is schering en inslag bij het leveren van vaste dataverbindingen. BTG schrijft dit toe aan de monopoliepositie die KPN op dit gebied heeft, omdat het het uitgebreidste netwerk in handen heeft. De 'kwaliteitswijzer telecomdienstverleners' die BTG jaarlijks uitgeeft op basis van een enquête onder de leden wijst uit dat een overgrote meerderheid dataverbindingen afneemt bij KPN (72 procent). Een kwart heeft naast KPN een andere leverancier. Het komt veel voor dat bij een andere partij ingekochte dataverbindingen, door KPN geleverd worden.
Alle partijen zijn afhankelijk van het tempo waarin de voormalige staatsmonopolist de dataverbindingen oplevert. In de praktijk leidt dit tot trage levering en dure verbindingen. Een ander punt waarop BTG stilstand constateert is de dienstverlening van telecomaanbieders in het algemeen. Deze blijken niet beter of slechter te presteren, zo wijst de kwaliteitswijzer uit. Afspraken over verbeteringen die de vereniging met een aantal aanbieders maakte leverden niets op. "Veelal is dit het gevolg van personele mutaties of een wijziging in de prioriteitsstelling van de betrokken partijen", meldt de kwaliteitswijzer.
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-07T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.