Speciale koeltechniek versnelt CDS-mainframes

Systeemfabrikant Commercial Data Servers (CDS) lanceert later dit jaar een serie nieuwe mainframes. Deze reeks, de CDS 2000++, moet een betaalbaar alternatief vormen voor de kleinere IBM-mainframes. De kracht van deze machines ligt in de speciale koeltechnologie, die tot betere prestaties moet leiden.

CDS is in 1994 opgericht door Gene Amdahl, schepper van het IBM System 360 en oprichter van 'mainframekloon'-fabrikant Amdahl Corporation. Vorig jaar begon de onderneming al met de levering van zijn 2000-systemen die goedkope vervangers zijn voor IBM's 4300 mainframe-serie.

Heliumgas

Sindsdien heeft de firma gewerkt aan de CDS 2000++, voorheen bekend onder de werktitel CDS-1, dat cryogene supergeleidende koeling gebruikt. Deze koeltechnologie gebruikt heliumgas om de temperatuur van de processor te verlagen naar negentig graden Celsius onder het vriespunt. Bij die temperatuur ondervindt de doorvoer van elektrische impulsen nog nauwelijks weerstand. De snelheid van een computer komt daardoor 70 tot 80 procent hoger te liggen, zonder dat de processor extra stroom verbruikt. De fabrikant voorspelt dat het algehele prestatieniveau van de nieuwe machines met een factor drie wordt verhoogd en dat het 2000++-systeem de snelste uniprocessormachine op de markt zal zijn.
CDS positioneert de 2000++-serie als een betaalbaar alternatief voor de kleinere IBM mainframes en als een goedkope vervanger voor systemen met onoverkomelijke millennium-problemen. De huidige 2000-reeks wordt al enige tijd geleverd als testmachines voor oudere software van IBM-mainframes. Het bedrijf levert daarbij besturingssysteem OS/390 en de analyseprogrammatuur Discovery 2000 van Computer Associates.

Onderkoeld

Het nieuwe mainframe bevat overigens weinig innovatie op processor-gebied. Met name aan de omringende apparatuur, waaronder de koeling, is veel verbeterd. Koelsystemen zijn echter relatief duur, vooral als de bijbehorende computers niet in grote hoeveelheden geproduceerd worden. Analisten verwachten dan ook weinig impact van het nieuwe CDS-mainframe.
Ondertussen experimenteert Kryotech, voormalig onderdeel van computerfabrikant NCR, met het bevriezen van chips om snelheidswinst te boeken. In februari demonstreerde de firma een Digital Equipment Alpha-werkstation met Windows NT dat door temperatuurverlaging werd versneld. Kryotech werkt ook aan technologie om Pentium-processoren van Intel te onderkoelen.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.