Transmeta-chips vinden weg in web-apparaten

Gateway en America Online gebruiken Crusoe-processors en Linux

Transmeta heeft zijn eerste klanten onthuld. Gateway en America Online (AOL) bouwen samen een slanke web-computer die naast de energiezuinige Crusoe-processors van Transmeta ook diens mobiele Linux-variant gebruikt. Microsoft en Intel hebben het nakijken.

De ommezwaai van Wintel naar Transmeta betreft geen PC's. "We bouwen een taakspecifiek apparaat (appliance), waardoor er geen noodzaak bestond om Windows te gebruiken", aldus Peter Ashkin, technologiedirecteur bij Gateway. Overigens is de verkozen slanke Linux-variant ontwikkeld door Linux-schepper Linus Torvalds, één van de werknemers van Transmeta.

Geldschieters

PC-fabrikant Gateway is één van de bedrijven die in april dit jaar 88 miljoen dollar investeerden in Transmeta. Onder de andere geldschieters bevinden zich Compaq, Gateway, Sony, America Online en bios-fabrikant Phoenix Technologies, die al twee jaar in het geheim samenwerkt met Transmeta. Ook computerreus IBM is betrokken; het fabriceert de Crusoe-processors.
Momenteel werkt een tiental hardware-fabrikanten aan laptopcomputers en zogeheten webpads op basis van de energiezuinige Crusoe-chips. De meeste van deze bedrijven hullen zich vooralsnog in anonimiteit. S3-dochter Diamond heeft echter al bekendgemaakt webpads te ontwikkelen op basis van de Transmeta-processors. Het Japanse NEC zegt de toepassingsmogelijkheden van Crusoe-processors te evalueren.

Nog niet draadloos

David Ditzel, president en mede-oprichter van Transmeta, zegt dat de eerste zogeheten webpads in het vierde kwartaal op de markt komen. Die Gateway-apparaten zijn voorzien van modems of netwerkkaarten om het Internet op te komen. Toekomstige uitvoeringen gebruiken draadloze verbindingen, aldus de Transmeta-topman. Het is nog niet bekend wanneer die mobiele Internetapparaten verschijnen.
Gateway zal deze producten verkopen via zijn website en showrooms, waaronder in Nederland de Primafoon-winkels van KPN. Het is nog niet bekend wanneer de verkoop in Europa begint. Online-dienst America Online zal de Crusoe-apparaten direct aanbieden aan zijn ruim 22 miljoen abonnees. Gateway-directeur Peter Ashkin zegt dat de prijs nog niet is vastgelegd, maar ernaar te streven onder de grens van vijfhonderd dollar te komen.

PC-concurrentie

Analisten menen dat die prijs nogal krap is gesteld. De web-apparaten lopen het gevaar te concurreren met ultra-goedkope PC's, die rond de vijfhonderd dollar kosten. Scherpe prijsdalingen in de PC-markt hebben vier jaar geleden al de opkomst van de netwerkcomputer (nc), een initiatief van onder meer Oracle en Sun Microsystems, de pas afgesneden.
De mogelijkheid bestaat echter dat Gateway en AOL hun web-machines verkopen voor een kunstmatig lage prijs die is verbonden aan een apart te betalen lidmaatschap van AOL's online-dienst. De partners verwachten hoe dan ook dit jaar nog tienduizenden webpads te verkopen en volgend jaar zelfs enkele honderdduizenden exemplaren. Ondertussen meldt het Amerikaanse dagblad de Wall Street Journal dat Compaq en IBM later dit jaar met laptops komen die de geavanceerde Crusoe-chips gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker