Compaq richt toekomst volledig op Microsoft

Topman over lagere gebruikskosten van de PC

NOORDWIJK AAN ZEE - Compaq is en blijft tot over zijn oren verliefd op Microsoft en Intel. De groei van meer dan 100 procent in NT-servers, alsmede de gezamenlijke inspanningen om van het PC-platform een handelbaar en betaalbaar systeem te maken, garanderen dit.

Topman Gary Stimac, directeur systemen en nummer vijf in het werknemersbestand van Compaq, zit in een comfortabele positie. De onderneming is marktleider op het Intel-platform en verkocht vorig jaar alleen al voor 3,2 miljard dollar aan servers. Dat waren er in totaal zo'n 300.000. In juni verwacht hij een nieuwe impuls, als de Pentium Pro voor het eerst in multiprocessor-servers te leveren is.
De groei van de PC-server lijkt vooralsnog niet te stuiten. Langzaam maar zeker dwingt het platform gesloten mini's en open Unix-servers in een verdedigende rol. Een illustratief cijfer volgens Stimac: zo'n 30 procent van alle Sap-applicaties draait nu op Intel en Windows NT. "Ray Lane van Oracle denkt dat rond het jaar 2000 de helft van de databases op NT zal draaien, de andere helft op Unix", vertelt Stimac.

Geen vijftien jaar nodig

"Hieruit blijkt gewoon dat een besturingssysteem geen vijftien jaar meer nodig heeft om te 'rijpen'. In samenwerking met partners als Computer Associates zal Microsoft erin slagen NT op korte termijn tot een beheersbaar platform te maken."
In zijn euforie over NT verklaart Stimac tussen neus en lippen door OS/2 voor dood en signaleert hij slechts 20 procent groei in Netware en SCO/Unix. Op processorgebied verwacht hij dat naast Intel slechts IBM met de Powerpc zal overleven, samen met "misschien nog een derde". Maar wie moet die derde zijn? Stimac weet het ook niet: "Behalve IBM kan niemand het investeringsniveau van Intel evenaren. Dat bepaalt toch de toekomst van een processor."
De kosten van het gebruik van PC's rijzen volgens verschillende onderzoeksbureaus de pan uit. Sommige analisten schatten dat dit platform zelfs 10 tot 15 keer duurder is dan traditionele, gesloten systemen. Stimac erkent dit probleem, maar verwacht dat het nu snel opgelost zal zijn. Hij denkt overigens niet dat de Netwerk Computer (NC) van Larry Ellison de zaligmakende uitweg is.

NC te revolutionair

"In bepaalde toepassingen kan de NC goed voldoen. Wij zijn echter geen voorstander van de revolutie die Ellison predikt. Als er behoefte is aan zo'n platform, is het beter dit te laten evolueren uit de PC. Daarmee behoudt je de zo belangrijke compatibiliteit, die Oracle ineens overboord probeert te gooien."
Zelf werkt Compaq - in samenwerking met Microsoft - hard aan het reduceren van de hoge gebruikskosten. "De hoge kosten van de PC worden vooral veroorzaakt door de aanwezigheid van harde schijf en disk ette-stations. Deze brengen slecht functionerende software en virussen binnen."
"Op dit moment zijn er drie belangrijke initiatieven in gang gezet. We werken aan een concept met een zware server en een lichte client. Dit hebben we vijf jaar geleden al eens geprobeerd, maar toen sloeg het niet aan vanwege de lage snelheid van netwerken. Nu werkt Microsoft aan een versie van Windows 95, die vanaf de server te draaien is. De PC hoeft dan geen harde schijf meer te bevatten. Het voordeel ten opzichte van de NC is dat op de lichte PC alle gangbare software te draaien is, inclusief Windows met al zijn applicaties."
Een tweede initiatief wordt samen ondernomen met Citrix Software. Dit bedrijf leverde OS/2-software, waarmee van een server een multi-user-systeem te maken is. "De software stuurt alle karakters vanuit de server naar het scherm en ontvangt van de PC de toetsaanslagen." Deze software wordt nu omgebouwd naar het Windows-platform. "Deze oplossing geeft de laagste gebruikskosten, maar ook de minste vrijheden. Toch kan zo'n opstelling in bepaalde omgevingen heel goed voldoen", aldus Stimac.
Het derde project is opgezet met Corporate Software, dat software maakt die zware PC's compleet kan controleren. "De gebruiker is dan niet in staat om meer andere dan de voorgeschreven software toe te passen. Het pakket controleert alles; ongeoorloofd gebruik is niet langer mogelijk."

Kosten 75 procent lager

Volgens Stimac moeten dergelijke projecten ertoe leiden dat de gebruikskosten van een PC-netwerk uiteindelijk met driekwart zijn terug te brengen. Bovendien kan de PC zelf goedkoper uitgevoerd, een machine van 700 tot 800 dollar moet mogelijk zijn, aldus de topman. Op dit moment moet voor de goedkoopste PC zo'n 1000 dollar neergeteld worden.
"De markt evolueert snel. Vroeger ging het bij netwerken slechts om het gezamenlijk gebruik van bestanden en printers. Nu krijg je steeds meer toepassingen op het gebied van elektronische post en groepswerk. Straks zullen databases als vanzelfsprekend op de PC-server draaien. Deze ontwikkelingen worden gedirigeerd door de wens van lagere kosten en grotere functionaliteit."
De groeiende rol van de PC-server vergt veel van de netwerken die de systemen koppelen. "Op dit moment is het bij de gemiddelde onderneming erger als het PC-netwerk stil ligt dan dat het mainframe ermee stopt. Het netwerk moet dan ook 99,99 procent van de tijd beschikbaar zijn."

Clustering met Tandem

Compaq bereikt dit door ondermeer clustering te gaan toepassen, zodat een falend systeem opgevangen kan worden door een buurman. Ook raid-schijvencomplexen en ecc-geheugen dragen bij aan een hogere beschikbaarheid. De samenwerking van Compaq en Microsoft met Tandem - producent van foutbestendige systemen - moet de beschikbaarheid van PC-netwerken nog verder kunnen opschroeven. "In de tweede helft van volgend jaar komt de Tandem-technologie beschikbaar op het Intel-platform", aldus Stimac.
Stimac zegt op dit moment nog de zwaarste concurrentie te ondervinden van Unix-machines. Maar, als het aan hem ligt, is dat snel afgelopen. "Kijk maar naar de prestaties en de kosten. Met de nieuwe Pentium Pro-server halen we straks meer dan 5000 transacties per minuut tegen 125 dollar per transactie (tpm-c)." Ter vergelijking: Digital, leidend in prijs/prestatie-verhouding van Unix-systemen, publiceerde onlangs een prestatieniveau van meer dan 30.000 transacties per minuut. Per transactie kost dat de gebruiker echter zo'n 300 dollar." MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-31T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.