Tru64 Unix verdwijnt in HP-UX

Compaqs Unix-variant Tru64, oorspronkelijk van DEC (Digital), moet het veld ruimen voor het HP-UX-besturingssysteem. Het nieuwe HP, gevormd door HP en Compaq, snijdt fors in zijn productportfolio. Hierbij sneuvelen producten van beide bedrijven.

Volgens de onderneming is er vooral overlap op het gebied van 32-bit Intel-servers (IA-32). Daar verdwijnen de Netservers van HP, met uitzondering van twee instapmodellen. Machines met de volgende generatie (McKinley) 64-bit Intel-processoren (IA-64) zijn de reeds geplande HP-modellen, die wat eigenschappen krijgen van Compaqs IA-64-computers.
Vóór de fusie was al aangekondigd dat de bedrijfseigen Alpha- en PA-risc-processoren worden opgevolgd door toekomstige IA-64-generaties. De beloofde processoropwaardering voor PA-risc staat, maar Alpha-systemen moeten worden vervangen. HP ontwikkelt nog wel de EV7 en EV79-generaties, maar verkoopt Alpha-systemen alleen aan bestaande klanten en aan wetenschappelijke rekenprojecten.
HP behoudt wel het mainframebesturingssysteem Open VMS, oorspronkelijk van DEC, en de fouttolerante Nonstop-systemen, oorspronkelijk van Tandem. Die twee machines gaan op termijn ook over naar IA-64.
 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.