Eén op de vier verkochte PC's is van Compaq

Dataquest verrassend positief over Tulip

De Nederlandse PC-markt ziet er vergeleken met andere Europese landen gezond uit. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 322.600 PC's verkocht. Voor de komende jaren wordt een behoorlijke groei verwacht. Dit jaar zullen 1,3 miljoen PC's worden verkocht, terwijl voor 1998 een verkoop van bijna 1,5 miljoen PC's wordt voorzien.

Opvallend is dat de vijf grootste leveranciers meer dan de helft van de markt in handen hebben. Waar in sommige landen nog sprake is van veel versnippering, is de Nederlandse markt sterk geconcentreerd.
Dit zei Jackie O'Dwyer, senior analist van de Europese PC Groep van Dataquest, tijdens de 'Dataquest Predicts ... The PC Industry'-conferentie te Amsterdam.
Bijna één op de vier verkochte PC's is een Compaq. IBM (10 procent), Commodore (7 procent), Hewlett-Packard (7 procent) en Dell (5 procent) volgen op grote afstand. Compaq is volgens O'Dwyer nog bezig zijn voorsprong uit te bouwen. Compaqs imago in het distributiekanaal zou zeer positief zijn. De onderneming voert daarbij een heldere strategie. Van alle dochters heeft Compaq Nederland het hoogste marktaandeel.

Tulip

Opvallend is dat Dataquest vrij positief oordeelt over Tulip, hoewel de computerfabrikant uit Den Bosch voor het eerst sinds 1995 niet meer in de Nederlandse top vijf van PC-fabrikanten te vinden is. De overgang naar een nieuwe fabriek en een geavanceerde SAP-implementatie hebben gedurende het eerste kwartaal de groei afgeremd. Dat is echter vrijwel normaal bij dit soort veranderingen. Als het build-to-order-systeem eenmaal goed functioneert, kan Tulip binnen 24 uur op maat gemaakte PC's afleveren.
Een sterk punt van Tulip zijn de relaties met de overheid, maar de Nederlandse fabrikant zal er hard aan moeten trekken om dit zo te houden. De vraag is of Tulip meer dan zijn concurrenten zal kunnen profiteren van minister Ritzens plannen om voor scholen per tien leerlingen een PC beschikbaar te stellen. Onduidelijk nog is of de overheid centraal de leveranciers gaat selecteren of dat ze dit aan het onderwijsveld zal overlaten. Bij een decentrale besluitvorming zullen ook de kleinere spelers in de markt ervan kunnen profiteren.
Dataquest presenteerde ook verwachtingen voor de totale PC-markt. Wereldwijd wordt een sterke, voortgaande groei voorzien. De zakelijke markt zal zich krachtiger ontwikkelen dan was verwacht, de consumentenmarkt daarentegen iets minder. De technologische cyclus lokt vraag uit op de vervangingsmarkt, zowel zakelijk als thuis. Dataquest is op de lange termijn wat minder optimistisch over de markt voor draagbare computers. Tot voor kort ging men ervan uit dat het relatieve aandeel van de portables steeds groter zou worden. De korte levensduur van batterijen en de hoge gewichtsgrens beperken het nut van deze apparaten tot de 'echt' mobiele gebruikers. Op de consumentenmarkt zal de notebook geen groot aandeel krijgen, zo verwacht Dataquest.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-30T00:00:00.000Z Correspondent