IBM verhoogt met RS/6000 clusteringgrens voor Unix

IBM onthulde deze week een reeks nieuwe technologieën voor zijn RS/6000 Unix-servers. Dit maakt het Unix-platform volgens de fabrikant het zwaarste cluster ter wereld. Volgens Ken Batty, Marketing-manager bij IBM's Midrange Systems-divisie houdt dat automatisch ook veel beheer in. "Dit is voor bedrijven die sterk hechten aan differentiatie en flexibiliteit. Voor beheergemak moet je een AS/400 nemen."

De uitbreidingen aan de RS/6000-lijn omvatten ondermeer de zogenoemde Silver Node. Dit nieuwe type knooppunt bestaat uit twee tot vier SMP-processoren (simultaneous multi-processing) met elk een kloksnelheid van 332 MHz. Eind dit jaar plaatst IBM acht processoren in één zo'n node; in 1999 uitgebreid tot zestien stuks. Het huidige topmodel RS/6000-node bestaat uit acht processoren van 200 MHz elk. De Silver Nodes communiceren met elkaar middels nog een vernieuwing: de SP Switch Router die de data in twee richtingen met 150 megabyte per seconde verzendt.

Bestandsverdeling

Om al dit hardware-geweld uit te kunnen buiten, lanceert de leverancier ook een verbeterd bestandssysteem: het General Parallel File System (Gpfs). Hiermee kunnen bestanden worden verdeeld over meerdere knooppunten (nodes) van het RS/6000-cluster, zodat ook de betrouwbaarheid van de gegevens wordt verhoogd. Komende ontwikkelingen bevatten nog een hardware- en software-matige koppeling tussen de RS/6000 S70, het zware RS/6000-model SP en Netfinity-servers. Hierbij kunnen de lichtere systemen gebruikt worden als onderdeel van het SP-systeem.

Overheidsproject

Deze nieuwe snufjes komen voor een groot deel voort uit het Asci Blue-project (accelerated strategic computing initiative) waarbij IBM een speciale RS/6000 ontwikkelt voor het Amerikaanse ministerie van Energie. Die gebruikt de machine ondermeer voor kernenergie-berekeningen en stabiliteitsbewaking van het nucleaire wapenarsenaal. Dit topmodel RS/6000 bestaat uit 512 knooppunten en haalt 136 gigaflops (miljard 'floating point' operaties per seconde). Volgend jaar wordt dat prestatieniveau verhoogd naar drie en tegen de millennium-wisseling naar tien teraflops. "De nieuwe technologie voor dat systeem komt snel beschikbaar in de 'gewone' RS/6000. Zoals nu bijvoorbeeld de Silver Node", zegt Batty.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.