IBM rukt op in open-databasemarkt

Migratietools vereenvoudigen overstap naar nieuwe DB2

IBM zet met een nieuwe versie van zijn DB2-database nieuwe stappen op de softwaremarkt voor open systemen. Meest opmerkelijk aan versie 6.1 van DB2 zijn de uitgebreide migratietools. Deze gereedschappen vereenvoudigen het overstappen van Oracle-, Informix-, Sybase- en Microsoft-databases naar DB2.

DB2 was al beschikbaar op niet-IBM-platformen, maar met de migratietools rukt IBM verder op in de databasemarkt voor open systemen. Historisch gezien is het bedrijf vooral sterk in eigen systeemomgevingen zoals S/390 en AS/400.
Afgelopen week kondigde IBM versie 6.1 aan; 31 juli komt het op de markt. DB2 draait op de Unix-varianten AIX, HP-UX en Solaris, op Windows NT en OS/2. De migratiefunctionaliteit is weliswaar de meest opvallende nieuwigheid, maar minder in het oog lopend dan de vorige opwaardering van DB2, waarbij de database objecten als datatypes kon verwerken.

Prestaties

Naast migratietools heeft IBM zijn database op tal van punten verbeterd. DB2 ondersteunt nu ook de Internetstandaard XML (eXtended Markup Language). Maar minstens even belangrijk zijn de prestatieverbeteringen van de database. Volgens IBM wijzen testen uit dat de erp-software van Baan, SAP en Peoplesoft in combinatie met DB2 versie 6.1 tussen de 20 en 120 procent beter presteren dan met vorige versies van de database.
Om niet bij de concurrenten achter te blijven komt ook IBM met een Linux-versie van DB2. Het is nog niet bekend of Linux-gebruikers moeten betalen voor de databasesoftware. Analisten verwachten dat het bedrijf een uitgeklede versie gratis op de website beschikbaar stelt en dat de volledige versie tegen betaling bij IBM te koop is.

Oracle voorbij

Volgens Janet Perna, binnen IBM verantwoordelijk voor DB2, liggen de financiële resultaten op database-gebied in het eerste kwartaal in lijn met die van vorig jaar. Volgens Dataquest, de cijferafdeling van onderzoeksbureau Gartner Group, streefde IBM concurrent Oracle in 1998 voorbij waar het gaat om opbrengsten op de databasemarkt. Opgemerkt moet worden dat IBM's hoge maandelijkse tarieven op mainframe- en AS/400-databases in die cijfers zijn meegenomen. Oracle is primair actief op Unix-platformen en Windows NT. Op deze markten is Oracle nog steeds dominant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.