'Vrees voor dwang bij beveiligingsysteem onnodig'

Palladium, de toekomstige combinatie van hardware en software waarmee Microsoft computers wil beveiligen en de integriteit van gegevens wil waarborgen, wordt consumenten niet opgelegd.

Topman Bill Gates, vorige week op de Windows Hardware Engineering Conference (Winhec) in New Orleans tegenover persbureau Associated Press: "Het (beveiligingssysteem) kostte ons een hoop werk. Wij denken dat consumenten er gebruik van willen maken. Maar het hoeft niet, hoor."
Het bedrijf prestenteerde de eerste werkende applicaties die met Palladium zijn beveiligd. Processorleveranciers Intel en AMD werken nog aan chips voor Palladium; de demonstraties vorige week werden dan ook geëmuleerd. Zo kon tekst worden 'gestolen' van tekstverwerker Notepad, maar niet van een beveiligde toepassing. Ook het 'stiekem' veranderen van data mislukte. De beveiligde toepassing weigerde de data te openen.
Met Palladium beveiligt Microsoft onder meer usb-dataverkeer en videoweergave. Het stelt daarnaast bijvoorbeeld anti-virussoftware in de gelegenheid de veilige opstartstaat te waarborgen.
Het systeem, begin dit jaar omgedoopt tot Next-Generation Secure Computing Base (Ngscb), roept weerstand op omdat het ook het gebruik van illegale software en het vrijelijk uitwisselen van muziek- en filmbestanden aan banden kan leggen. Critici zien er ook een poging in van de softwarereus om andere leveranciers van soft- en hardware steviger aan het platform te binden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-16T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.