Cambridge vernieuwt SGI-cluster

Rekenkracht voor professor Hawkings Cosmos-project

De Britse Cambridge-universiteit koopt een nieuwe SGI-systeem voor zijn Cosmos grid-platform. Het betreft een Altix 3000 Linux-cluster met 128 Itanium 2-processoren. SGI lanceerde deze nieuwe 'superclusters' in januari.

Onder leiding van de vermaarde professor Stephen Hawking doet de Cosmos-groep van de universiteit onderzoek naar het ontstaan en de geschiedenis van het universum. Overigens is Cambridge niet de enige Britse universiteit die zich met dit wetenschappelijke terrein bezighoudt. Een samenwerkingsverband van de universiteiten van Oxford, Liverpool, Glasgow en het University College Londen kocht hiervoor eerder dit jaar een cluster van Dell-computers. Die machine dient voor de analyse van experimenten met botsingen van verschillende deeltjes.

Hofleverancier

SGI is al sinds de oprichting van de Cosmos-groep in 1997 hofleverancier voor dit project. Het oorspronkelijke Cosmos-platform was een Origin 2000-server met 32 R10000 Mips-processoren en 8 Gigabyte geheugen. Aan die configuratie is later een Onyx-server met 64 processoren toegevoegd.
Dr. Paul Shellard, directeur van de Cosmos-computerafdeling, zegt dat de keuze voor de nieuwe Altix 3000-machine grotendeels is gebaseerd op het prestatieniveau van het gedeelde geheugen. SGI heeft zijn reeks Linux-clusters gebaseerd op een geheel nieuw ontworpen architectuur, die volgens de leverancier de beste eigenschappen van supercomputers (snelheid) en clusters (uitbreidbaarheid) combineert.
Andere factoren die de keuze hebben bepaald, zijn de mogelijkheden voor geïntegreerde bestandssystemen en visualisatie van de gegevens op afstand, aldus Shellard. De nog te installeren Altix 3000 van de Cosmos-onderzoeksgroep is namelijk uitgebreid met extra grafische apparatuur voor de weergave van de rekenresultaten.
SGI boekt met zijn Altix-serie vooral succes bij onderzoeksinstellingen. Tot op heden hebben universiteiten in Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Polen en Japan de machines aangeschaft voor uiteenlopende onderzoeksdoelen, waaronder bio-informatica, zee-ecologie, aardbevingen en simulatie van chemische reacties.< BR> 
SGI onthult Altix 3000
http://www.computable.nl/artikels/archief3/d03jb3xq.htm


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.