Compaqs Wildfire gooit knuppel in Unix-markt

Compaq heeft afgelopen dinsdag eindelijk de servers met de nieuwe generatie Alpha-processors gelanceerd.

Die systemen, codenaam Wildfire, zijn al ruim een jaar uitgesteld en moeten de eigenaar van het voormalige Digital (DEC) weer voortstuwen in de vaart der Unix-leveranciers. Vorige week zag de fabrikant echter president Enrico Pesatori van de Enterprise-divisie opstappen, vlak vóór de reorganisatie van die tak.
De nieuwe Alpha-server GS-serie omvat drie uitvoeringen die oplopen in capaciteit en uitbreidingsmogelijkheden. De GS80 bevat maximaal acht EV67-processors, de GS160 kan zestien Alpha's bevatten en topmodel GS320 gaat tot tweeëndertig processors. Bovendien zijn deze machines voorzien van opwaardeermogelijkheden voor toekomstige uitbreidingen.
Compaq zet zijn Wildfires in tegen de Starfire UE10000-servers van Sun, de Condor S80-machines van IBM en de V2600-systemen van Hewlett-Packard. Het prestatieniveau van Compaqs nieuwe machines evenaart dat van de concurrerende Unix-servers. Bovendien heeft het bedrijf een troef in handen met de beloofde opwaarderingmogelijkheden De vaak uitgestelde Serengeti-servers van Sun zijn naar verluidt niet verkrijgbaar als een opwaardering voor bestaande systemen.

Opvolger

De Wildfire-computers hebben echter ook een forse vertraging achter de rug. Volgens de oorspronkelijke planning moest de onthulling van die reeks ruim een jaar geleden plaatsvinden. Deze vertraging is grotendeels te wijten aan het feit dat Compaq een deel van het ingenieursteam voor die machines toewees aan de ontwikkeling van opvolger Marvel.
Ironisch genoeg moest die verschuiving van mankracht juist garanderen dat die toekomstige systemen op tijd uitkomen. Naar verluidt duikt Marvel rond het begin van volgend jaar op en bevat het maximaal 256 processors. De machine kan de huidige Turbolaser-servers en de nieuwe Wildfire-computers koppelen om één omvangrijk cluster te vormen.

Topman weg

Ondertussen voert Compaq een reorganisatie door van zijn divisie voor zware servers en dienstverlening. De president van die tak, Enrico Pesatori, heeft vorige week al zijn ontslag genomen. De oudgediende Tandem-topman stapt over naar Synaxia, een jonge fabrikant van bedrijfseigen snelle servers. Pesatori had zich al door diverse reorganisaties heen staande gehouden, maar heeft nu de Tandem-moederonderneming verlaten.
Analisten vinden dit een behoorlijke klap voor Compaq en zien hardware-directeur Bill Heil als de meest waarschijnlijke opvolger. Pesatori overzag vier subdivisies: voor Intel-servers, voor Alpha-servers, voor opslagsystemen en voor bedrijfsoplossingen en dienstverlening. De hoofden van de drie eerstgenoemde takken vallen nu direct onder Compaq-president Michael Capellas. De vierde tak wordt samengevoegd met de verkoopgroep onder leiding van de aanstormende Peter Blackmore.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker