Microsoft valt NC aan met Windows Terminal

Microsoft komt met een multi-user optie voor Windows NT 4.0 Server, gebaseerd op Citrix-technologie. Nog dit jaar gaat de softwareleverancier deze zogenoemde Windows Terminal-optie leveren.

Om de multi-usertechnologie snel op te markt te kunnen brengen heeft Microsoft een overeenkomst gesloten met Citrix. Deze laatste levert al geruime tijd een multi-userversie van Windows NT 3.x onder de naam WinFrame. Microsoft betaalt Citrix 75 miljoen dollar voor de technologie, een bedrag dat met nog eens honderd miljoen dollar kan oplopen.
Naast het door Citrix ontwikkelde ICA-protocol ondersteunt Microsoft ook het zelf ontwikkelde T.Share protocol, onder meer in gebruik voor het Netmeeting-pakket, software waarmee samenwerken op afstand via het Internet mogelijk is.

Niet zaligmakend

Microsoft gaat daarnaast samenwerken met Prologue, een Frans bedrijf, dat een met Citrix vergelijkbare technologie op de markt brengt. Wat Prologue's bijdrage zal zijn en wat daar als tegenprestatie tegenover staat, werd niet duidelijk tijdens de teleconferencing-sessie waarin de overeenkomst werd aangekondigd.
Met behulp van de Citrixtechnologie is het mogelijk om goedkope, zogenoemde 'thin clients', aan een Windows NT server aan te sluiten. Op de clients draait geen besturingssysteem. Alle applicaties worden verwerkt op de server.
Voor Citrix komt de overeenkomst als een geschenk uit de hemel. Tot voor kort leek het er op dat Microsoft zelf een multi-user versie van NT zou ontwikkelen. De aandelenkoers van het kleine bedrijf was daarop onderuit gegaan. Na de bekendmaking van de samenwerking veerde de koers direct met zeventig procent op. Overigens heeft Microsoft al jarenlang een strategisch belang in Citrix. Op basis daarvan zou het onwaarschijnlijk zijn als Microsoft zelf een multi-user optie voor Windows NT zou ontwikkelen.
Voor Microsoft betekent de omarming van het multi-userconcept een nieuwe manier van denken. PC's zijn niet meer alleen zaligmakend, zo lijkt het. Terminals kunnen in bepaalde toepassingen, zoals voor het verwerken van transacties bij banken en op vliegvelden een betere oplossing bieden.

Extreme levensduur

Volgens Paul Maritz, Microsofts vice-president van de 'applications and systems group', is de Windows Terminal een betere 'thin client' dan een Network Computer (NC), omdat alle software, ook de browser, op de server draait. De Windows Terminal heeft genoeg aan een relatief lichte processor.
Een NC vergt daarentegen een vrij zware processor, omdat er Java-applets gedraaid moeten kunnen worden (Java is een interpretertaal en daarom relatief traag). De Windows-terminal zal, mede doordat er geen software-upgrades nodig zijn, een extreem lange levensduur kunnen hebben, vergelijkbaar met die van de IBM 3270-terminal.
Citrix WinFrame is momenteel geïnstalleerd op 25.000 servers. Het huidige WinFrame blijft leverbaar. Gebruikers kunnen te zijner tijd een upgrade naar Windows Terminal krijgen. Over de prijsstelling en de licentievoorwaarden is nog niets bekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-16T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.