Huwelijk tussen Lotus en AS/400

Het evangelie volgens Schmotzer

Notes was het kroonjuweel dat IBM er toe bewoog voor veel geld Lotus Development over te nemen. Een huwelijk van de twee producten, met de AS/400 als server-platform voor Notes, lag dan ook voor de hand.

IBM's Kelly Schmotzer, was vorige week te gast bij IBM in Zoetermeer om tegenover klanten en pers de blijde boodschap uit te dragen. Met zo'n 400.000 verkochte licenties en ruim 8000 actieve business partners is de IBM AS/400 in talloze bedrijven de stille motor in hun computersystemen. Solide voorzieningen voor beheer en beveiliging, krachtige faciliteiten voor de verwerking van I/O-verkeer en niet te vergeten de AS/400-versie van IBM's rdbms-vlaggenschip DB2 vormen enkele van de eigenschappen die de machine tot het best verkochte midrange-systeem maken. Op groupware-gebied kent Lotus Notes een soortgelijk succes.

Dominee

Onstuitbaar als een televisiedominee bezong Schmotzer de voordelen van het nieuwe hardware/software-koppel. Paradoxaal genoeg drukte ze de aanwezigen op het hart nog even te wachten met de aanschaf. Tot 2 mei om precies te zijn, de volgens haar "magische datum" waarop de sterk vereenvoudigde CD-Rom-installatieprocedure van Domino 4.5.1, zoals de Notes-serversoftware is gedoopt, beschikbaar komt. Qua hardware bestaat de nieuwe AS/400-Notes-oplossing die IBM introduceert uit een serie insteekkaarten die een AS/400-machine in staat stellen tot maximaal acht (kaarten met een cisc-processor) of maximaal 16 (met risc-processoren) Notes-netwerken van tientallen gebruikers elk te bedienen, waarbij de harde schijf van de AS/400 als gastheer fungeert. De naam voor het geheel is inmiddels gewijzigd van het moeilijk in de mond liggende Fsiop (File Server I/O Processor) in Integrated PC Server, kortweg Ipcs.

Integratie

Volgens Kelly Schmotzer, wier functie voluit die van AS/400 Division Worlwide Groupware Segment Owner is, behoren de nauwe integratie van de AS/400 SDD (System Distribution Directory) en het Notes Name and Address Book en de integratie tussen Notes databases en DB2/400 tot de sterke punten. De integratie met DB2 maakt het ondermeer mogelijk om op de AS/400 residerende gegevens naar Notes-databases te repliceren of te schaduwen. Notes-gebruikers op afstand, althans degenen die daartoe volgens de beveiligingsscripts van AS/400 gemachtigd zijn, kunnen met behulp van een speciaal 'user exit'-programma desgewenst ook in DB2/400 opgeslagen gegevens muteren.
Een ander punt dat Schmotzer in haar betoog benadrukte, was de eenvoud van het systeembeheer van de combinatie AS/400-Notes. "Ik weet uit eigen ervaring wat een nachtmerrie het kan zijn om een netwerk te beheren" zei ze. "Die nachtmerrie is vanaf nu voorbij. Eén beheerder kan straks duizenden Notes-gebruikers aan. Als je dat vergelijkt met het moeten bijhouden van tientallen NT-servers in je organisatie is de keuze volgens mij simpel. Met de AS/400 heb je een veilige, betrouwbare groupwareserver, zakelijke applicatieserver en web-server in één. Het is echt het meest betrouwbare product dat er op de markt is."

Licentie gratis

Om potentiële klanten voor wie dit alles nog niet voldoende is over de brug te helpen, levert IBM in de Verenigde Staten nog eens ruim duizend dollar aan Domino programmacode, AS/400-Notes integratiecode en een ontwikkellicentie (adviesprijs vanaf 275 dollar) gratis mee. Gesteund door dit soort -overigens per land verschillende- promotiecampagnes verwacht Schmotzer dat Notes op de AS/400 een bliksemstart zal maken. "Als mensen er eenmaal verliefd op zijn geworden zal het hard gaan lopen. Het zal geen probleem zijn om onze bestaande AS/400-klanten te overtuigen. De grote uitdaging die we met dit product hebben, is om ook buiten die customer base klanten te winnen. De eerste signalen wijzen erop dat dat gaat lukken. Zonder actieve verkoopinspanningen hebben we vorig jaar al een kleine 1500 stuks verkocht. Voor dit jaar mikken we dan ook op vele duizenden. Ik voorspel dat op 2 mei echt de hel zal losbreken."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-09T00:00:00.000Z Joost Mulder