Windows-ontwikkeling

'Eisen van gebruikers van de huidige versie gaan vóór'

Microsoft vice-president Sivaramakichenane Somasegar van de Engineering Group binnen de Windows-divisie lanceerde vorige week in Nederland de nieuwe versie Windows Server 2003. Hij licht de ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem toe.

  
Microsoft werkt nu aan de ondersteuning voor AMD's hybride 64-bit Opteron-processor. "Dat komt uit in het eerste Service Pack voor Windows Server 2003, maar het is nog niet bekend wanneer dat is", aldus vice-president Sivaramakichenane Somasegar van de Windows Engineering Group.
Somasegar is naast vice-president van alle Windows-ontwikkelgroepen ook hoofd van Microsofts ontwikkellaboratorium in Hyderabad (India) dat van strategisch belang is voor de softwareproducent. De topman is tot de dag van vandaag betrokken bij Windows 2003: "Ons planningsproces loopt tot en met de implementaties bij klanten."
"Wel is het zo dat vier tot zes maanden vóór de levering van een product onze planners gaan denken over functionaliteit en mogelijkheden voor de volgende versie. Dat betreft zowel server als client, en of dat tegelijk ontwikkeld moet worden en samen uit moet komen of niet. Maar dat raakt niet onze ontwikkelaars en testers; die zijn en blijven bezig met het product dat bijna af is."
Dit omvat ook de lokalisatie van de software. "Windows komt uit in negentien talen. Dertien 'lokale versies' zijn nu af. Ik kan gelukkig zeggen dat dat naast Engels ook Nederlands is. Die ging midden vorige maand naar de cd-fabrieken."

SBS 2003

"Verder moeten we nog de Small Business Server afmaken." Die uitvoering van Microsofts serverbesturingssysteem is een bundeling voor bedrijven tot vijftig werkplekken. De bundeling heeft onder meer berichtensoftware Exchange, databank SQL en ISA Server (Internet Security and Acceleration) voor het delen van internettoegang.
Het laatstgenoemde component is nu nog niet gereed en wordt deze zomer gelanceerd. Dan komt ook de mkb-softwarecombinatie uit. "Dat komt niet neer op nieuw ontwikkelwerk, maar het is wel veel test- en integratiewerk. De verschillende componenten worden in één installatie geleverd, dus die moeten wel goed op elkaar afgestemd zijn."
Ondertussen stort een deel van het ontwikkelteam zich op het verzorgen van lapmiddelen en nieuwe functionaliteit, indien door klanten gevraagd. "De rest begint dan aan de ontwikkeling van de volgende versie. Ik bepaal die indeling en die ligt in de praktijk op 70-30 procent. Dat is echter flexibel: de vragen en eisen van bestaande klanten komen eerst, vóór het werk aan de volgende versie." Somasegar benadrukt dat onderhoud van de huidige, nu net gelanceerde versie, voorop staat.

AMD 64-bit

Het ontwikkelwerk voor toevoegingen slaat niet alleen op nieuwe functies, maar ook op de onlangs uiteengezette steun voor AMD's Opteron-processor. "We brengen de Opteron-ondersteuning uit in het eerste Service Pack voor Windows Server 2003. Wanneer dat komt, is nu nog niet bekend. Wel dat er dan ook ondersteuning komt voor Windows XP Pro, en dat het aan de serverkant de Enterprise en de Datacenter Edition betreft." Somasegar zegt dat Microsoft zich nog beraadt over Opteron-ondersteuning voor de webserver-uitvoering van Windows 2003.
Hij bevestigt dat Microsoft met de keuze voor de Enterprise- en Datacenter-uitvoeringen AMD op gelijke voet zet als Intel. Terwijl Intel zijn 64-bit processorplatform positioneert voor de bovenkant van de servermarkt, zet AMD zijn hybride 64-bit chips juist breed in. Niet alleen voor servers; het komt in september met een desktopuitvoering, Athlon 64, van zijn x86-64 processoren. Microsoft wil dus niet jongleren met de positionering van zijn steun voor de beide processorplatformen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.