Overhaaste marketing oorzaak van chiptekorten

Na Intel kan ook AMD niet voldoende nieuwe chips produceren

Na Intel blijkt nu ook AMD de vraag naar nieuwe processors niet te kunnen bijbenen. Amerikaanse en Europese distributeurs en PC-fabrikanten lopen tegen tekorten op van Intels Pentium III Coppermine- en de snelste Athlon-processors van AMD. De gebrekkige verkrijgbaarheid van de processors van beide producenten is voornamelijk te wijten aan overhaaste marketing.

Intel heeft zich namelijk laten opjagen door de plotselinge opkomst van de ogenschijnlijk ongevaarlijke tegenstrever AMD. De Pentium-producent had de markt nagenoeg voor zichzelf en stippelde zijn productieplanning dan ook rustig uit. Forse vertragingen gooiden echter roet in het eten van de ontwikkeling voor Intels volgende-generatie processorkernen. Die P7- en P8-kernen maken hun debuut in respectievelijk de Willamette en de 64-bit Itanium.

Kern

De huidige Pentium III-chips zijn daarom nog steeds gebaseerd op de aloude P6-processorkern, die zo'n vier jaar geleden voor het eerst werd gebruikt in de Pentium Pro. Om die reden heeft AMD een inhaalslag kunnen plegen met zijn Athlon-reeks, die is gebaseerd op een geheel nieuwe processorkern. Intels flexibele P6-kern had op het vlak van prestatieniveau nog wel voldoende rek om de concurrentie aan te kunnen, maar daarvoor waren forse wijzigingen vereist.
Waar het voor Intel misging, was op het snijvlak tussen marketing en productie. De chipfabrikant raakte verstrikt in een wedren met AMD om het grootste getal voor de kloksnelheid. Beide bedrijven kondigden de ene na de andere nieuwe processor aan. In de praktijk moest bij met name Intel de volumeproductie van die nieuwe chips nog op gang komen. Daarbij moesten de fabrieken ook nog overschakelen naar nieuwe productieprocessen, voor bijvoorbeeld de overgang naar transistorlijnen van 0,18 micron op de chips.

Nog vaart maken

AMD zag zijn kans schoon, maar moest zijn nieuwste productiefaciliteit in het Duitse Dresden nog vaart laten maken. Die fabriek produceert momenteel zeshonderd sillicium-wafers met een omvang van acht inch, maar moet er vijfduizend per week kunnen leveren. Het bereiken van dat productieniveau laat echter nog enkele weken op zich wachten. Dit blijkt nu een probleem.
De vraag naar AMD-processors neemt namelijk meer dan verwacht toe doordat PC-fabrikanten en eindgebruikers zich bij gebrek aan Intels nieuwste chips wenden tot concurrent AMD. Klanten kunnen slechts met moeite de hand leggen op kleine aantallen x86-compatibele chips met een kloksnelheid boven de 750 MHz. Slechts enkele grote PC-producenten weten zich verzekerd van een beperkte toelevering van de nieuwste, snelste chips. Die leveranciers kunnen dus forse prijzen rekenen voor hun snellere systemen.
Vooralsnog lijken de capaciteitsproblemen van de chipproducenten niet te zijn doorgedrongen bij de marketingafdelingen. Deze gaan onvervaard voort met het aankondigen van komende, nog snellere processors.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker