Besparen door convergentie

Dit artikel delen:

"Bedrijven kijken serieus naar de mogelijkheid om de investeringen in op vpn gebaseerde netwerkverbindingen een hoger rendement te geven door naast data ook spraak en video over deze verbindingen te laten lopen", zegt Donald Badoux, regional vice president bij Infonet Europa.

Badoux haalt IBM als voorbeeld aan, dat voor zijn Aziatische vestigingen een besparing tot 40 procent wist te realiseren door ook telefoongesprekken over zijn ip vpn-verbindingen in deze regio te leiden. Naast Infonet ging KPN in op de mogelijkheden van spraak over zijn ip vpn verbindingen in het internationale Euroringen-netwerk.

Gesprekskosten

Henning Dransfeld, analist bij onderzoeksbureau Ovum, verwacht dat tegen 2005 de nu vooral op dataverkeer gerichte ip vpn-verbindingen plaats gemaakt zullen hebben voor verbindingen die de combinatie van spraak en data aankunnen. Hij stelt dat de voorsprong die de VS heeft opgebouwd in voor datatransport gebruikte ip vpn's in Europa snel ingehaald zal worden, omdat de besparingen op gesprekskosten in Europa veel hoger zijn. Ook binnen Europese landen zullen bedrijven hun wide area network geschikt maken voor spraak, omdat ook hier weer gesprekskosten te beperken zijn door ze zo lang mogelijk binnen het eigen vpn-netwerk te houden.
Grote bedrijven kunnen zelf spraak en data combineren in hun netwerk, maar uitbesteding aan telecombedrijven biedt volgens hem belangrijke voordelen. Het interressantst is beheer in handen van een partij leggen, die al de nodige expertise heeft opgebouwd met multiprotocol label switching (mpls) in het netwerk. Dit mechanisme waarborgt de kwaliteit van spraak in het pakket gestuurde ip-netwerk door netwerkverkeer op toepassing te prioriteren.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.