Samsung op weg naar 1 GHz Alpha

Samsung heeft een nieuwe reeks Alpha-processoren geïntroduceerd, die ook het hart vormen van een serie goedkope Windows NT-servers.

Die nieuwe machines bevatten SMB-UX-moederborden met Alpha 21264-processoren die draaien op een kloksnelheid van 500 tot 633 MHz. Het Zuid-Koreaanse bedrijf, dat een licentie heeft op de Alpha-technologie van Digital Equipment (DEC), beweert dat deze processoren binnenkort het dubbele prestatieniveau van 500 MHz Alpha's zullen halen.
DEC voorspelde vorige maand dat zijn chiptechnologie 'pas' tegen het jaar 2000 de barriere van 1000 MHz (1 gigahertz) zou doorbreken. De boude beweringen van Samsung lijken de voorsprong van deze processoren wat betreft snelheid zeker te stellen. De toekomst van de Alpha staat al ter discussie sinds de overname van Digitals fabrieken door Intel vorig jaar. Volgens die overeenkomst produceert Intel voortaan de Alpha-chips en ondersteunt DEC de 64-bit Merced-processor van de chipgigant. De aanstaande overname van Digital door Compaq, 's werelds grootste afnemer van Intel-chips, versomberde de toekomstverwachtingen van de Alpha nog verder.

K7-compatibel

Samsungs 21264-chiptechnologie is ontworpen voor zware grafische en zakelijke computeromgevingen. Zo ondersteunt deze Alpha-variant realtime video-confereren en het afspelen en opnemen van DVD's (digital versatile disks), zodat er geen behoefte is aan gespecialiseerde grafische chips. Bovendien kan de 21264-processor in hetzelfde slot worden gemonteerd als de K7-chip van Advanced Micro Devices (AMD), meldt Samsung. Dit betekent dat die Intel-compatibele processor in beperkte mate verwisselbaar is met de Alpha.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.