Windows voor AMD's Opteron

Microsoft doet jaar oude belofte gestand

Midden dit jaar verschijnen de eerste bètaversies van Windows XP en Windows Server 2003 voor de Opteron-processor van AMD. Microsoft kwam begin deze maand met de eerste concrete plannen voor de Opteron-ondersteuning die het in mei vorig jaar beloofde.

  
De hybride 32-64-bit Opteron-processor, codenaam Sledgehammer, bevat naast de 64-bit uitbreiding van de instructieset ook als nieuwigheid een geïntegreerde geheugencontroller.
Het concern heeft nog geen planning gepresenteerd voor de lancering van de Opteron-uitvoeringen van Windows. De softwareleverancier deed de steuntoezegging nadat toenmalig AMD-president Jerry Sanders III dit persoonlijk had gevraagd aan Microsoft-medeoprichter Bill Gates. Saillant detail is dat Sanders kort daarvoor was gevraagd te getuigen te getuigen vóór de Windows-leverancier in de antitrustzaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Beide bedrijven ontkennen dat sprake is van een quidproquo.
 
uitkomt, geen Opteron-ondersteuning biedt. Die nieuwe Windows-versie voor servers bestaat weer uit enkele varianten.
Sun-steun
Serverproducent Sun Microsystems denkt openlijk over ondersteuning van AMD's Opteron-processor. Vice-president John Loiacono van Suns divisie voor besturingssystemen zei vorige week dat het bedrijf momenteel tests uitvoert en praat met AMD. "Kunnen we zeggen dat we de Opteron nu inzetten? Nee. Kunnen we het gebruiken, is het waarschijnlijk dat we dat gaan doen? Ja." Ondersteuning voor de x86-64 processoren van AMD zou de concurrentie met Intels Itanium-processoren verhevigen.
Sun heeft jaren geleden samengewerkt met Intel om Solaris over te zetten naar Itanium. De Unix-leverancier heeft die samenwerking echter opgezegd en sindsdien staan de twee vijandig tegenover elkaar. Sun is nu de enige serverproducent die niet overstag is gegaan voor IA-64.
Verder heeft Sun onlangs een nieuwe, op beveiliging toegesneden uitvoering van zijn Unix-variant Solaris uitgebracht voor x86-processoren. Dit Trusted Solaris draait al enkele jaren op Suns eigen Ultrasparc-chips.

Vaagheid

Microsofts planning voor de beloofde Opteron-steun was echter onduidelijk. Critici zagen de vaagheid bevestigd door het feit dat Windows Server 2003, dat eind deze maand AMD's Opteron-processor, juist bedoeld voor werkstations en servers, komt eveneens eind deze maand uit, na meerdere maanden uitstel. De lancering van desktopuitvoering Athlon64 is januari jongstleden uitgesteld tot september, naar verluidt vanwege het uitblijven van Windows-steun. Ook dit ontkennen beide bedrijven. De nu deels onthulde Windows-planning doet echter toch anders vermoeden.
Overigens werkt de softwareleverancier al enkele jaren aan een Windows-uitvoering voor Intels Itanium-processoren, die geheel 64-bit zijn. De IA-64 variant van Windows 2000 is tot op heden alleen als Limited Edition verkrijgbaar voor een handjevol serverleveranciers en zou voornamelijk als testplatform dienen. Microsoft zet de gang naar IA-64 breder in met Windows Server 2003. Verder is de 64-bit uitvoering van Windows XP gereed en inmiddels geleverd aan de cd-fabrieken.

32-bit compatibel

Senior vice-president Brian Valentine van Microsoft zegt dat de Opteron-ondersteuning meerwaarde biedt voor het bedrijfsleven. Hij refereert hierbij aan het feit dat het x86-64 platform van AMD geheel compatibel is met huidige 32-bit software. Intels IA-64 platform heeft hiervoor een geavanceerde vorm van hardware-emulatie, die echter een relatief slecht prestatieniveau biedt voor 32-bit software.
Valentine roemt ook voordelen voor consumenten, hoewel die pas in september bediend worden met een semi-64-bit processor. Bovendien twijfelen analisten aan het nut van 64-bit voor de consumentenmarkt. Voorstanders wijzen echter op de dan mogelijke efficiëntere gegevensverwerking voor programma's middels AMD's extensies van de x86-instructieset, vergelijkbaar met eerdere uitbreidingen als MMX en SSE van Intel, en 3Dnow van AMD.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.