AMD stopt met Duron-processor

Intel-concurrent concentreert zich op flashgeheugen en Hammer-chips

AMD wil eind dit jaar de productie van zijn goedkopere Duron-processoren staken. Dit liet president Jerry Sanders III vrijdag weten aan financieel analisten. De Duron-productie moet plaats maken voor flashgeheugenchips en de eind dit jaar verschijnende x86-64 Hammer-processoren.

De Duron is goed voor 42 procent van AMD's processorverkoop. De Athlon krijgt voortaan de rol van 'lichte' processor in het portfolio. Het verschil tussen de twee chips zit in het kleinere Level 2 cachegeheugen en de lagere geheugenbussnelheid van de Durons.
De aanstaande Hammer-chips - voorzien van een 32-bit instructieset met 64-bit extensies - zijn bedoeld voor de bovenkant van de markt. De producent heeft al details onthuld over een werkstationuitvoering, codenaam Clawhammer, en een server-uitvoering, codenaam Sledgehammer. Deze verschijnen respectievelijk eind dit jaar en begin volgend jaar op de markt.
Van laatstgenoemde chip verschijnt ook een multiprocessor-variant. De Clawhammer-uitvoering is er eind dit jaar ook voor krachtige desktopsystemen en later mogelijk voor laptopcomputers.

Fabricage

Analisten menen dat AMD moet schipperen met productiecapaciteit. Eind januari sloot het al een overeenkomst voor productie-uitbesteding met de Taiwanese elektronicaproducent UMC. Het produceert in zijn twee fabrieken niet alleen zijn Intel-compatibele x86-processoren, maar ook flashgeheugenchips voor consumentenelektronica. Laatstgenoemde activiteit draagt substantieel bij aan de winst.
De Duron-fabriek in Austin (Texas) wordt nu geconverteerd van desktopprocessor- naar flashgeheugen-productie. Het maken van de Hammer- en Athlon-processoren wordt vanaf begin volgend jaar overgelaten aan respectievelijk de moderne fabriek in Dresden (Duitsland) en de UMC-productiefaciliteit in Taiwan.
De Athlon-fabricage gaat op termijn over naar chipplakken (wafers) met een diameter van 300 millimeter, in plaats van de huidige 200 mm. Dit levert per productiecyclus bijna twee keer zoveel processoren op, tegen een lagere stukprijs. De twee partners bouwen nu een fabriek in Singapore voor die grotere chipplakken, maar die zal pas tegen 2005 gereed zijn. Concurrent Intel produceert nu al plakken op 300 mm.
Verder verkleint AMD nu zijn productieproces van 0,18 naar 0,13 micron. Die maat, geldend voor de transistorlijnen op de processor, maakt een hoger prestatieniveau en een lager energieverbruik mogelijk. Ook op dit vlak loopt Intel voor; de nieuwste Pentium 4-chips zijn reeds geproduceerd op 0,13 micron.
De eerste Athlon-opvolger op die kleinere maat draagt de codenaam Thoroughbred en verschijnt deze maand, opvolger Burton komt in het derde kwartaal. De Duron-reeks krijgt nog één nieuwe uitvoering, codenaam Appaloosa en geproduceerd op 0,13 micron, die dit kwartaal verschijnt.

Voet aan de grond

Ondanks het feit dat de Duron een budget-chip is, zijn er moederborden voor dualprocessor-systemen verkrijgbaar. De snelheidsrace tussen AMD en Intel heeft op hardwareniveau een forse vooruitgang bewerkstelligd, terwijl de meeste software nog bezig is met een inhaalslag. Hierdoor zijn relatief lichte processoren ook bruikbaar voor zwaardere toepassingen.
Toch heeft AMD nog altijd moeite voet aan de grond te krijgen in de bedrijfsmarkt, vooral in de lucratieve bovenkant; de servermarkt. Het hoopt die doorbraak te maken met de hybride x86-64 Hammer-processoren.
Dit is tegengesteld aan de benadering van Intel, die met de gang naar 64-bit systemen heeft gekozen voor een directe overstap. Daarbij draait 32-bit software middels een gecompliceerde vorm van emulatie in de 64-bit hardware.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.