Philips ziet toekomst in 'menselijke' PC's

Apparaten kunnen praten, horen en zien

EINDHOVEN - Philips ziet in de toekomst computers op de markt verschijnen die menselijke eigenschappen hebben. Deze apparaten kunnen praten, horen en zien. De gebruiksaanwijzing van deze PC's is niet langer meer heilig. Apparaten kunnen zich door hun 'zintuiglijke vermogens' aan de gebruiker aanpassen.

Dit blijkt uit de brochure 'Visie en realiteit'. Philips laat daarin zien hoe het leven er in de toekomst uit kan zien en welke produkten en diensten er op stapel staan. 'Menselijke' computers waarmee gemakkelijk valt te communiceren, worden mogelijk door gigantische geheugencapaciteiten. De exponentiële toename in de geheugencapaciteit en de verwerkingssnelheid van chips zet zich voort. In het jaar 2002 zal een giga-chip die een miljard transistoren heeft, evenveel informatie bevatten als de helft van de Encyclopedia Britannica.
Efficiënte codering van video- en audio-signalen zal leiden tot verbetering van telecommunicatie, tele-interactie en mondiale en lokale netwerkdiensten. Verder wordt veel onderzoek gedaan naar het platter en dunner maken van beeldschermen. De ontwikkeling van het driedimensionale scherm zal een volgende stap zijn.

Fascinerende ideeën

Philips verwacht de komende vijf tot tien jaar tal van nieuwe produkten uit te brengen. Deskundigen deden uitvoerig onderzoek naar trends in de techniek en naar onderwerpen die binnen enkele jaren onze interesse en bezorgdheid zullen wekken. Dit leverde meer dan vijftig fascinerende ideeën op, aldus Philips.
De nieuwe produkten zijn in vier groepen onderverdeeld: persoonlijk, huishoudelijk, openbaar en mobiel. Onder de categorie persoonlijk vallen de 'personal digital assistants'. Hiermee kunnen we communiceren, informatie vergaren en spelletjes doen. Deze apparaten komen er in vele modellen, zodat er voor iedere leeftijd en smaak een passend type is. Video-briefkaarten bestaan uit videobeelden en geluid, vastgelegd op een ultra platte chip die in een flinterdunne film is verwerkt. De film kan als een ansichtkaart worden verstuurd, bijvoorbeeld om het thuisfront een indruk te geven van de vakantie-omgeving. Een ander cadeautje voor vrienden en familie is de Emotion Container. Dit is een klein, persoonlijk multimedia-produkt met geluid, beeld en tekst.
Philips werkt ook aan een groot aantal nieuwe apparaten op huishoudelijk gebied. Het slimme huis komt er aan. Dankzij de techniek zullen we in en om het huis veel tijd besparen. Woningen zullen worden uitgerust met een ingebouwd, programmeerbaar systeem waarmee diverse functies automatisch of zo nodig handmatig zijn te regelen. Te denken valt aan verwarming, klimaatbeheersing, verlichting en beveiliging. Multimedia zal overal in huis aanwezig zijn. Via beeldschermen die op aanraking en stemgeluid reageren, zijn verlichting, beeld en geluid instelbaar om de gewenste sfeer te scheppen. We kunnen ook toezicht houden op de kinderen of via het netwerk amusement opvragen.

Stembesturing

Om de stortvloed aan informatie in te dammen, zullen binnenkomende telefoontjes, e-mail-berichten en ander elektronisch verkeer worden gefilterd. Het gebruiksgemak van allerlei apparatuur neemt toe. Knoppen en schakelaars zijn verleden tijd. Ons stemgeluid wordt bepalend voor wat onze produkten moeten doen.
Ook op kantoor gaat er veel veranderen. Hoewel de fysieke werkplek zal blijven bestaan, zullen collega's elkaar ook in cyberspace ontmoeten. Tijd zal in de komende jaren schaars worden. Daarom zullen we die optimaal willen benutten. Treinen en vliegtuigen zullen worden voorzien van uitgebreide telecommunicatie-, computer- en netwerk-faciliteiten. Dankzij de voortschrijdende miniaturisering kunnen steeds meer functies worden samengevoegd in een, lichtgewicht omhulsel. Goedkopere satellietverbindingen, efficiëntere digitale compressietechnieken en kleinere zendapparatuur zullen mensen in staat stellen via praktisch elk medium onbeperkt te communiceren. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-19T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.