Unix-strijd HP en Sun duurt voort

Hewlett-Packard (HP) verlaagde vorige week de prijzen van zijn Unix-werkstations met maximaal 37 procent, terwijl Sun Microsystems een 333 MHz-versie van zijn Ultrasparc-processor lanceerde. Deze gebeurtenissen zijn het gevolg van de voortdurende strijd die de twee leveranciers voeren om en op het Unix-platform.

HP bereidt zich met de nu aangekondigde prijsverlagingen alvast voor op de schijnbaar onvermijdelijke strijd met Sun om marktaandeel. "De markt voor Unix-werkstations is relatief vlak en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven", zei Larry Anderson, marketing-manager voor HP's Unix-werkstationdivisie. De laatste tijd heeft dit bedrijf zijn marktaandeel echter toch weten te vergroten, voornamelijk ten koste van andere leveranciers waaronder Silicon Graphics.

Prijsoorlog

"De belangrijkste spelers in dit veld zijn nu Sun en HP. Dat betekent dat wij elkaar uiteindelijk hard zullen beconcurreren", aldus Anderson. Naar het zich laat aanzien, zal deze strijd vooral gevoerd worden op het niveau van de prijzen. Zo lanceerde Sun in januari al twee goedkope Unix-werkstations, die het direct aan zijn klanten verkoopt. De markt voor dergelijke machines werd ooit gekenmerkt door hoge winsten, maar die zijn geleidelijk ingestort onder druk van krachtige Intel-processoren en Windows NT. HP-manager Anderson beweert dat de samenvoeging eerder dit jaar van de NT- en Unix-divisies heeft geleid tot de huidige prijsverlagingen.
Sun lanceerde als tegenwicht het nieuwste exemplaar van zijn 64-bit reeks Ultrasparc-processoren. De Ultrasparc IIi haalt een kloksnelheid van 333 MHz en is bedoeld voor gebruik in ingebedde systemen, lichte werkstations en kleine servers. De nieuwe chip is zowel los verkrijgbaar als in een module-vorm. Het bedrijf zet deze microprocessor in om computers aan te drijven die Suns Unix-variant Solaris draaien. Het eerste product met de Ultrasparc IIi is het Ultra Axi-moederbord, dat is gebaseerd op de Peripheral Component Interconnect-technologie. Sun mikt hiermee op fabrikanten van telecommunicatie-servers, toegangssystemen voor kabelmodems, medische beeldverwerkingsapparatuur en Internet-servers.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.