Sun en IBM samen in Java OS for Business

NC's moeten mainframe-terminals vervangen

Sun Microsystems en IBM zetten begin volgend jaar een kant-en-klaar Java-besturingssysteem op de markt, getiteld Java OS for Business. Die nieuwe verschijningsvorm van Java moet samen met de netwerkcomputers van de twee firma's wereldwijd mainframe-terminals gaan vervangen.

Sun riep enkele weken terug al de hulp in van IBM om de software klaar te stomen voor toepassing in de zakelijke praktijk. De lancering van het Java-besturingssysteem had al ruim anderhalf jaar vertraging als gevolg van problemen bij de ontwikkeling van de kern van de software. IBM heeft toegezegd zijn ruim 2500 Java-ontwikkelaars in te zetten bij Sun. De twee bedrijven werken echter al meer dan twee jaar informeel samen aan dit project en hebben er inmiddels veel op ingezet.

Afgekoelde markt

IBM draagt nu ontwikkelaarshulpmiddelen en broncode bij aan het 'zakelijke Java-besturingssysteem'. Medio deze zomer krijgen oem-klanten (original equipment manufacturers) van Sun en IBM een vroege versie van deze software. Vervolgens verschijnt het besturingssysteem begin 1999 in de Javastation van Sun en de Network Station van IBM. De Javastation is nu eindelijk gelanceerd, maar moet opboksen tegen een afgekoelde, schijnbaar onverschillige markt. IBM heeft tot op heden slechts 100.000 exemplaren van zijn NC-variant verkocht.
Het aanstaande Java OS for Business dat deze machines draaien, is bedoeld voor gebruik in NC's met specifieke, beperkte taken. Hieruit blijkt dat de twee bedrijven toch mikken op de grote markt voor de vervanging van oude, domme terminals. Aanvankelijk was dit niet het doel en moest de NC als vervanger dienen voor de PC. Door aanhoudende PC-prijsverlagingen en toenemende concurrentie van tussenvormen zoals de Net-PC lijkt de NC op de desktopmarkt weinig kans meer te maken.

Twee kernen

Het nieuwe Java OS for Business is gebaseerd op een bestaand Java-besturingssysteem van Sun, maar bevat een andere microkernel. Volgens de Java-schepper levert het bestaan van meerdere kernels geen problemen op voor software-ontwikkelaars, doordat Java platform-onafhankelijk is. Dochteronderneming Sunsoft wil echter op termijn de twee code-basissen wel fuseren. Bovendien zal de firma migratiediensten bieden aan de ongeveer veertig klanten die Java nu voor netwerkcomputers toepassen.
 
Productoverzicht Java One-conferentie
Sun Microsystems lanceerde een ware stortvloed aan Java-producten op zijn Java One-conferentie in San Francisco vorige maand. Zo herintroduceerde het bedrijf zijn Java OS for Appliances, maar nu onder de naam Java OS for Consumers. Dit besturingssysteem is geschikt voor web-telefoons en decodeerkastjes. De software is gebaseerd op Personal Java 1.0 en de microkernel en architectuur van Chorus Systems, dat Sun eind vorig jaar opkocht.
Verder leverde dochteronderneming Javasoft een groot deel van de beloofde api's (application programming interfaces) voor Java. Daaronder bevinden zich de Remote Method Invocation, voor gedistribueerde applicaties, het Javabeans Activation Framework voor de analyse van datapakketjes, en de Infobus waarmee samenwerkende applets of Javabeans gestructureerde data kunnen uitwisselen. Deze zomer verschijnen er nog meer producten op de markt, die op Java One al werden gedemonstreerd of aangekondigd. Deze zijn ondermeer de Interface Definition Language die samenwerkt met Corba-objecten (Common Object Request Broker Architecture) en versie 1.2 van de Cryptography Extension om data te versleutelen. Nieuwe, toekomstige snufjes zijn mogelijkheden voor telefonie en spraak.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.