NetApp en IBM slaan handen ineen

Oem-relatie moet helpen met strijd tegen EMC

Network Appliance en IBM hebben vorige week de krachten gebundeld. De twee onthulden een oem-overeenkomst, waarbij IBM de NAS-apparatuur van NetApp opneemt in zijn productportfolio. IBM gaat zijn eigen NAS-producten nu uitfaseren.

Meer in software
NetApp begeeft zich zelf meer op het gebied van opslagsoftware. Het neemt nu voor elf miljoen dollar in contanten Alacritus Software over. Dat Californische bedrijf maakt virtualisatiesoftware waarmee harde-schijfopslagapparatuur is in te zetten als tape-apparatuur.
Dit is nuttig voor backups en voor tussenopslag op weg naar volledige backup op tape. De groeiende hoeveelheid data en de toenemende snelheid van harde schijven dreigen tape backup namelijk te overweldigen. Tussenopslag, op relatief goedkope harde schijven, biedt een uitweg. De Alacritus-software is al gecertificeerd voor tape-backupsoftware van Bakbone, Computer Associates, CommVault, Legato, IBM en Veritas.
Dit gebeurde vorige week woensdag, net na het ter perse gaan van de vorige editie van Computable. In een telefonische conferentie gaven NetApp-ceo Dan Warmenhoven en IBM-opslagdirecteur Andy Monshaw toelichting. "Er breekt een nieuw tijdperk aan voor technologie en het gebruik daarvan. We gaan over naar informatie op aanvraag. Daarvoor is nu deze strategische, wereldwijde relatie met NetApp", verklaart Monshaw.
Hij benadrukt dat de samenwerking dient om open opslagoplossingen te bieden. Dit in tegenstelling tot de hedendaagse deeloplossingen en leverancierseigen datasilo's, aldus de IBM-topman. Warmenhoven draagt bij: "NetApp is opgericht om innovatieve oplossingen te bieden en daarbij de kosten voor opslag te verlagen."

'Weinig overlap'

De twee kersverse partners stellen dat er weinig overlap is tussen hun producten. NetApp-ceo Warmenhoven liet nog wel vallen dat dit ook komt doordat de NAS-apparatuur van zijn bedrijf beter is dan die van IBM. Analisten bestempelen IBM's NAS-portfolio al geruime tijd als mager. De producten die het bood, zouden niet concurrerend zijn en vooral bedoeld voor klanten die geheel IBM-gebonden zijn. Dit heeft concurrenten als EMC en NetApp in staat gesteld een voet tussen de deur te krijgen.
Het aanhalen van NetApp vormt voor IBM een goede aanvulling. Dit is mede te danken aan het feit dat NetApp zware opslagsystemen ontbeert, zoals EMC en IBM die wel bieden. Andersom is IBM ook een goede partner; doordat het zich voor NAS nu aan NetApp overlevert, is het geen hardwareconcurrent meer. De overeenkomst belooft aanzienlijk extra omzet en vooral een groter bereik.
Daarbij is deze samenwerking een nieuwe stap in de lopende consolidatie in de opslagmarkt. Daarbij laten hardwareleveranciers zich in toenemende mate in met software, vaak via overnames. Zo heeft EMC al opslagsoftwareproducenten Legato en Documentum overgenomen.
Onderzoeksbureau IDC voorspelt voor de komende jaren een jaarlijkse groei van vijftien procent voor de wereldwijde NAS-markt. Die komt daarmee in 2008 uit op een omzet van meer dan drie miljard dollar. IBM en NetApp willen daar een graantje van meepakken, maar eerst ook marktaandeel veroveren op de concurrentie. Daarbij hebben ze vooral EMC in het vizier, laat Monshaw weten. De reguliere opslagmarkt is echter nog altijd fors groter; de wereldwijde omzet bedroeg vorig jaar dertien miljard dollar.

Eigen NAS uitfaseren

IBM faseert zijn eigen NAS-producten dan ook uit. Het neemt daarvoor in de plaats de NetApp-machines op, die het voortaan onder eigen naam zal voeren. "We zullen onze eigen NAS-producten nu zeer waarschijnlijk uitfaseren", erkent Monshaw. Over de termijn daarvoor laat hij nog niks los: "Zodra de tijd rijp is."
De oem-overeenkomst omvat ook de iSCSI- en SAN-producten van NetApp. De eerste NetApp-apparaten onder IBM-naam verschijnen in de tweede helft van dit jaar op de markt. Dit betreft NAS-apparaten voor het midden en de bovenkant van de markt.
Tegelijk met deze aankondiging komt IBM namelijk opnieuw met eigen NAS-machines op basis van Microsofts opslagvariant van Windows. Het bedrijf stopte daar in 2003 mee, vanwege tegenvallende afzet. Concurrent HP boert daarentegen goed in de Windows-NAS-markt. IBM biedt nu nieuwe Intel-servers en -serverbladen met Windows Storage Server 2003. Die instapmachines liggen prijsgewijs onder de NAS-systemen van NetApp, verklaart IBM.

Versus Veritas?

Als tegenprestatie voor de oem-constructie geniet IBM's backupsoftware en diens opslagbeheerpakket Tivoli voortaan de voorkeur bij NetApp, hoewel die deze programmatuur niet zal wederverkopen. De twee zullen wel samenwerken aan hechtere integratie van IBM's software met NetApps hardware. Tot slot is IBM's dienstverleningstak Global Services voortaan preferente partner voor opslagimplementaties.
Ceo Warmenhoven spreekt tegen dat de nieuwe IBM-relatie de softwaresamenwerking met Veritas raakt. De backupprogrammatuur van die opslagsoftwareleverancier concurreert met die van IBM. Veritas, onlangs overgenomen door Symantec, sloot eind 2003 een overeenkomst met NetApp waarbij het bedrijf preferente partner werd en aan integratiewerk doet. "Ik denk niet dat onze relatie met Veritas veranderd", sust Warmenhoven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.