Novell omarmt Java en Corba-standaarden

Intranetware wordt een applicatie-platform

Novell omarmt Java en Corba-standaarden. Hierdoor wordt Intranetware geschikt gemaakt als een open applicatie-platform. Met Java kan Novell mogelijk de aanval van Windows NT afslaan.

Op Brainshare, de Novell-beurs voor ontwikkelaars en gebruikers in Salt Lake City, blijkt dat Novell zijn kaarten heeft gezet op open standaarden en samenwerking. Onder leiding van de nieuwe topman, Eric Schmidt, gaat het bedrijf voort op de al ingeslagen weg. Het vrijgeven van NDS (Novell Directory Services) blijkt - door sommige analisten omschreven als een wanhoopsdaad - een succes te zijn. Bedrijven als SCO, Caldera, Sun Microsystems en Hewlett-Packard namen onlangs een licentie op NDS. IBM en Novell zijn hierover nog in onderhandeling.

Open applicatie-platform

Novell is bezig zijn Intranetware om te bouwen van een puur netwerkbesturingssysteem voor file- en print-services naar een open applicatie-platform door middel van het integreren van Java. Deze maand brengt het bedrijf een ontwikkelomgeving voor Java op de markt onder de naam Java Studio. Tot nu toe moest een applicatie voor Intranetware geschreven worden als Netware Loadable Module, een moeizaam karwei dat voor weinig ontwikkelaars was weggelegd.

Java-apps voor Netware

Novell maakt het verder in de toekomst voor andere leveranciers van producten voor netwerkbeheer gemakkelijker om Java-apps te schrijven voor Netware, doordat er eind dit jaar een reeks application programming interfaces (API) voor Java beschikbaar zal komen.
Novell liet op Brainshare versie 2.0 zien van zijn geautomatiseerde software-distributie-tool, de Novell Application Launcher. Deze versie zal volgende maand op de markt komen. Met behulp van de Launcher is een netwerkbeheerder in staat om op afstand software te installeren op desktopcomputers. In de nabije toekomst zal de Launcher gebruik kunnen maken van de beveiligingsfuncties van NDS.
Van Novells groupware-product, Groupwise, komt volgende maand versie 5.1 uit. Sommige analisten speculeren erop dat Netscape Groupwise zal adopteren nu Novell en Netscape nauw zijn gaan samenwerken in de joint venture Novonyx. Netscape is in bezit van eigen groupwaretechnologie, verkregen door de aankoop van het bedrijfje Collabra, maar de introductie van die software is tot op heden uitgesteld. Groupwise daarentegen heeft al acht miljoen gebruikers, een aantal dat per kwartaal met een half miljoen oploopt. Groupwise voorziet behalve in de normale e-mailfuncties ook in werkstroomautomatisering en beeldverwerking. Bovendien zal een toekomstige uitbreiding van Groupwise, het zogenoemde Jefferson project, het publiceren van bestaande documenten op het Internet of intranet eenvoudig maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-04T00:00:00.000Z Ad Mulder