'Netware als webserver beter dan Windows NT'

Novell bijt met 'test' van zich af

SALT LAKE CITY, UT - De nieuwste Novell Webserver onder Netware is sneller op een server met één cpu dan Microsofts Windows NT Internet Information Server op een server met vier cpu's. Dit is de conclusie na een 'live' door Novell uitgevoerde test op de Brainshare-conferentie.

Hevige concurrentie van Windows NT, vooral in de beeldvorming bij potentiële klanten en de (vak)pers, speelt Novell duidelijk parten. Hoewel het eigenlijk om twee verschillende soorten aanbiedingen gaat - NT is immers een applicatie-server en Netware een file- en printer-server - zien potentiële kopers dat verschil niet zo haarscherp. In principe zijn ze immers hetzelfde: een besturingssysteem voor een lokaal netwerk.
Windows NT is een wat trage file- en print-server en Netware presteert minder als applicatie-server. Maar ook Netware kan applicaties draaien als zogenoemde Netware Loadable Module. Anders dan een algemeen besturingssysteem zoals Unix en Windows NT 'bestuurt' Netware specifiek files- en printservices. Applicaties met deze karakteristieken kunnen daarom uitstekend draaien op een Netware-server, stellen testers van Novell.

Live test

Om die stelling te staven, testte de research-groep van Novell twee webserver-implementaties: Novell Netware 4.1 en Netware Webserver tegen Windows NT Server 5.51 en Internet Information Server. Als testmachine werd een Zenith Z Server MX met 128 MB Ram, dual Adaptec AIC7870 SCSI adapters en Intel Nitro Lan adapters gebruikt, draaiend op een 100 Mbps Fast Ethernet-lan.
De twee configuraties verschilden alleen in het aantal cpu's: NT draaide op een machine met vier cpu's en Netware op een machine met één centrale verwerkingseenheid. Aan de netwerken werden 96 PC's gehangen die allemaal een webpagina opvroegen. Met behulp van de Webstone-testsoftware werden de 'throughput' en het aantal verbindingen per seconde gemeten.
De throughput blijkt bij Netware op ruim 27 Mbps te liggen tegen 18 Mbps van Windows NT. Bij piekbelasting haalt Netware ruim 500 verbindingen per seconde, NT komt tot ongeveer 350 verbindingen. Hoewel niet live getest, vertelt een technicus desgevraagd, dat Netscape's webserver aanzienlijk slechter presteert dan die van Microsoft en Novell. Netscape zou niet verder komen dan 70 verbindingen per seconde.
Waarom is Netware nu sneller? Het lijkt vreemd dat een enkele cpu beter presteert dan een multiprocessorsysteem met vier cpu's. De verklaring die de Novell-testers zelf geven, valt, ontdaan van technische omschrijvingen, als volgt kort samen te vatten: het werk van een webserver is veelal het lezen en schrijven van html-pagina's, wat overeen komt met het lezen en schrijven van files. Daarin is Netware altijd al sterk geweest.
Bij Windows NT komt een vervelend probleem aan het licht. Het opschalen lijkt niet erg te lukken. Volgens de cijfers van Novell ligt tijdens deze test (maximale efficiëntie 400 procent) het totale gebruik van de vier onder Windows NT gebruikte cpu's tussen 210 en 237 procent. Bijna de helft van de cpu-kracht blijft dus ongebruikt. De enkele cpu onder Netware wordt daarentegen voor ongeveer 95 procent benut.

Kanttekening

Bij deze test zit -zoals zo vaak- een addertje onder het gras. De gebruikte Novell Webserver was niet de versie die in december vorig jaar op de markt is gekomen. Het gaat hier om een versie die speciaal werd ontwikkeld om gebruik te maken van de kracht van Netware. Deze webserver zal in de loop van dit jaar vrijgegeven worden. Jammer dat Novell heeft nagelaten de eigen vier-processorversie van SMP Netware (symmetrical multiprocessing) te vergelijken met Windows NT. Dan hadden we kunnen zien of SMP Netware wèl goed schaalbaar is. Ook blijft de claim - dat databases net als webservers voordeel trekken van het gespecialiseerde karakter van Netware - in het begeleidende research 'white paper' wat in de lucht hangen. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-05T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.