'Het systeem móet draaien'

Gershon Janssen, system administrator

Gershon Janssen zal die ene dag waarop alles bijna in het honderd liep, niet snel vergeten. Hij werkte nog niet zo lang als Unix system administrator voor de Dealing Room van ABN Amro in Amsterdam, toen door een bug in de software het hele systeem plat ging. "Mijn ene collega was ziek, de andere was met vakantie en ik had nog maar weinig ervaring met het nieuwe systeem.

Aan mij de taak om de hele zaak weer aan de praat te krijgen, zonder gegevensverlies. Véértig uur ben ik in touw geweest, non-stop. Toen zijn er een paar momenten geweest dat ik dacht 'waar ben ik in 's hemelsnaam aan begonnen'. Maar de complimenten achteraf van het management hebben veel goedgemaakt. Wat dat betreft werkt waardering heel relativerend."
Ondanks of misschien juist wel dankzij piekmomenten als deze, heeft Gershon het uitstekend naar zijn zin bij dé bank. Het werk is hectisch en het komt regelmatig voor dat hij de klok rond werkt. "Maar", zegt hij, "daar geniet ik van. Ik ben een heel bezig mens, altijd nog even dit en nog even dat. Heel vaak merk ik dat ik zo opga in wat ik doe, dat ik het begin van een meeting misloop."
Die uitdaging - of beter gezegd, het gebrek daaraan - was de reden dat hij voortijdig stopte met de hbo-opleiding Technische Informatica in Emmen. "Het boeide me totaal niet. Er was zo'n enorm gebrek aan creativiteit. Ik heb een tijdje lopen dubben wat ik moest, omdat stoppen zou betekenen dat ik geen dipoma haalde. Maar na een paar weken heb ik besloten dat alles beter was dan mijn tijd maar uit te zitten. Ik ben gaan solliciteren en kon vrijwel meteen aan de slag, bij een klein bedrijf in Assen."
 
Dealing Room
Ook in dit deel van het bedrijfsleven liep hij echter al snel aan tegen een grens die hem niet zinde. Het systeem was te klein, het nieuwtje er te snel af. Na driekwart jaar reageerde hij op een advertentie van detacheringsbureau BSS Projectline uit Hoofddorp. De overstap was binnen enkele uren rond. Janssen: "Ik wilde graag naar het westen om met grote systemen te kunnen werken. Detachering heeft daarbij als voordeel dat je je goed kunt oriënteren. Ik wist dat ik een brede basis had met Unix, Windows NT en software-ontwikkeling en m'n enthousiasme heeft de rest gedaan, denk ik. Ik kon onmiddellijk bij ABN-Amro aan de slag."
En daar zit Janssen nu sinds anderhalf jaar. Bij de bank heeft de gedreven IT'er tot dusver wel gevonden wat hij zocht. "Hier in de Dealing Room komt doorlopend financiële informatie vanuit de hele wereld binnen. Die stroom mag niet stokken, dus je kunt je voorstellen hoe belangrijk de IT-afdeling, die zo'n 150 medewerkers telt, is. Ik zit als Unix System Administrator aan de technische kant van het Global Risk Management. Zorgen dat het systeem werkt en blijft werken omdat dat direct verband houdt met de financiële armslag van de bank. De druk is bij vlagen enorm, maar daar geniet ik juist van. Het leeft en daar gaat het wat mij betreft om..."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-30T00:00:00.000Z Jeroen (e.a.) Te Loo