Consolidatie in Unix-markt voorspeld

De groeiende behoefte aan schaalbare, geclusterde systemen leidt binnen drie jaar tot een consolidatie in de Unix-markt. Hierbij verkrijgt de top drie, bestaande uit Hewlett-Packard, Sun en IBM, een versterkte positie ten koste van andere Unix-varianten die op langere termijn geen toekomst meer hebben.

Deze harde voorspellingen doet onderzoeksbureau Metagroup in de serie rapporten 'Open computing & server strategies'. Unix-leveranciers op het tweede niveau, waaronder NCR, Data General, Sequent, Siemens/Pyramid en Unisys, zullen actief zoeken naar eigen niches in de markt. Bovendien klimmen zij op in de Unix-voedselketen, mede onder druk van toenemende concurrentie door fabrikanten van PC-servers, zoals Compaq en Dell. Deze turbulentie laat op momenteel nog op zich wachten doordat IT-organisaties zich allereerst concentreren op de problemen die de millennium-wisseling en de overgang naar de euro met zich meebrengen.

Sun kan schijnen

Het analistenbureau ziet voor Sun Microsystems groeiende voordelen. "Het Solaris-besturingssysteem biedt software-partitionering (Dynamic System Domains) en automatische verdeling van de werkbelasting, workload-beheer. Dergelijke capaciteiten moeten voor Windows NT nog een jaar of twee rijpen", voorspelt Metagroup. Bovendien is Sun de enige grote leverancier die geen intern-concurrerende NT-systemen verkoopt. Digital neemt in deze rapporten nog een twijfelpositie in, nu dat bedrijf zijn Unix-variant vertaalt naar het Intel-platform. Metagroup-analist Mark Raphael spreekt volgende maand hierover op het Internetworking-seminar 'Clustering: no limits?' in het RAI Congrescentrum te Amsterdam.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.