Wifi-associatie probeert chaos in te dammen

De in augustus '99 opgerichte Wifi-associatie, eerder bekend als de Weca (Wireless Ethernet Compatability Asociation), wil orde aanbrengen in de bestaande Wlan-chaos, om misverstanden in de markt te voorkomen. Eerst zullen de 802.11b- en 802.11g-producten compatibel moeten worden.

De markt voor draadloze wlan-oplossingen draait dol. "Er zijn vandaag zo'n 600 systemen gecertificeerd", zegt Cisco's business development manager Andrea Voccali, vertegenwoordiger van de Wifi-associatie op Cebit. "Wij willen een en ander stroomlijnen met een 'capabilities'-label, dat aangeeft dat die producten ook in orde zijn."
Volgens een studie van Synergy Research zijn er vandaag de dag wereldwijd vijf miljoen wlan-installaties, waarvan vier miljoen bij thuisgebruikers. De groei bij ondernemingen was vorig jaar zo goed als nihil. 80 Procent van de markt is trouwens in de Verenigde Staten te vinden. "Hoewel Zuid-Korea met zo'n 17.000 hotspotdienstenleveranciers razendsnel groeit", meldt Voccali. Europa zou volgens Voccali net zoals de Verenigde Staten twee- tot drieduizend dienstenleveranciers hebben. De Wifi-associatie wil die allemaal in kaart brengen, zodat gebruikers via het web weten wie waar actief is. Die publieke locaties krijgen ook een 'Wifi-Zone' merkteken.
Maar de wlan-standaarden volgen elkaar zó snel op dat gebruikers niet meer weten waar ze aan toe zijn. Zo raadde Gartner bedrijfsklanten nog onlangs aan om de 802.11g-standaard voorlopig niet aan te schaffen. Vandaag is de 802.11b-standaard in 2,4Ghz-frequentie het meest gehanteerd. Het biedt theoretische snelheden tot 11 Mbit/s. Midden vorig jaar kwam de 802.11a-norm in de 5Ghz-frequentie op, met 54 Mbit/s-mogelijkheden. De 802.11g-norm biedt dezelfde snelheid, maar opnieuw in de 2,4Ghz-frequentie. De Wifi-associatie maant producenten aan om 802.11g compatibel te maken met 802.11b.
"We krijgen tevens een toenemend aantal 'dual band'-producten, die zowel in een 2,4- als een 5Ghz-frequentie zullen werken", stelt Voccali. Het wordt alvast geen makkelijke taak voor it-managers om de diverse standaarden op de voet te blijven volgen. Deze zomer wordt immers de 802.11i-norm goedgekeurd, die begin 2004 nieuwe producten zal spuiten.

 
Luc Blyaert, Datanews

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-21T00:00:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.