Privacygroep hekelt NT 5-licentiemodel

Privacy-voorstander Junkbusters waarschuwt voor het licentieschema dat Microsoft wil toepassen voor zijn aanstaande Windows 2000. Gebruikers van dat besturingssysteem zullen waarschijnlijk verplicht worden een soort abonnement te nemen en dienen zich daarvoor dus te registreren bij de leverancier.

Het licentieprogramma voor Windows 2000 zou daarmee een terugkeer vormen naar de tijd en aanschafvormen van mainframeprogrammatuur. President Jason Catlett van Junkbusters tekent bezwaar aan tegen een dergelijke aanpak aangezien dit een inbreuk is op de privacy van gebruikers. Hij vreest vooral voor de mogelijkheden die dit biedt aan commerciële instanties, waaronder Microsoft zelf. Daarnaast heeft de softwareleverancier vorige week al een figuur geslagen met het debacle rondom de digitale serienummers in Windows 98, Word en Excel.

Gartner

Junkbusters steunt hiermee eerdere uitspraken van onderzoeksbureau Gartner. Die maant gebruikers tot voorzichtigheid en adviseert een afwachtende houding met betrekking tot Windows 2000, zowel wat betreft de technologie als de opzet van het licentiemodel. Junkbusters behoort overigens tot de groep privcay-organisaties die hevig protesteert tegen het digitale identificatiesignaal in Intels nieuwste Pentium III-processoren. Dat elektronische serienummer zou volgens de privacygroepen de privacy van consumenten te grabbel gooien.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.