Wat wordt opvolger van Html-standaard?

Strijd om de WWW-pagina-taal laait op

Dit artikel delen:

Een standaardenstrijd rond de opvolging van de huidige webstandaarden lijkt op komst. Dat de Hypertext Mark Up Language (Html) zijn langste tijd heeft gehad is duidelijk. De vraag is wat de opvolger gaat worden: één van de twee verschillende Dynamics Html-versies of Java?

Zowel Microsoft als Netscape willen in hun nog te lanceren nieuwe browser-versies een nieuwe soort Html gebruiken die Dynamic Html wordt genoemd. Zoals te verwachten zijn de bedrijven het niet eens over de vraag hoe deze standaard eruit dient te zien. Mogelijk zullen beide een andere weg inslaan. Naast de komst van Dynamic Html, dient zich nu ook de computertaal Java aan als een intelligente vervanger voor Html. Het bedrijf Randomnoise heeft een produkt gelanceerd, Coda, waarmee webmasters in staat zijn op eenvoudige wijze een website te bouwen die in het geheel geen gebruik meer maakt van Html, maar uitsluitend Java benut.
De Dynamic Html-versies van Microsoft en Netscape hebben als een van de voornaamste voordelen dat er minder data over het Internet verstuurd hoeft te worden. Dat zal het laden van webpagina's een stuk vlotter doen verlopen. Mogelijk dat zelfs met de huidige 28,8 Kbps-modems het lezen van pagina's weer flitsend snel zal verlopen. De ontwikkelaars van websites staan nu voor de keuze. Moet men de weg van Microsoft danwel Netscape bewandelen of moet men overstappen op een pure Java-website?

Raakvlakken

Dynamic Html maakt gebruik van kleine programmaatjes, scripts, die meegezonden kunnen worden met webpagina's. Het afspelen van multimedia-informatie (geluid, beeld, film) wordt er een stuk gemakkelijker door. Qua aanpak heeft Dynamic Html schijnbaar raakvlakken met twee andere technologieën die al geruime tijd multimedia op het Web beloven: Activex van Microsoft en Java van Sun Microsystems. Tot nu toe blijft de toepassing van zowel Activex als Java beperkt omdat webmasters de twee technologieën te moeilijk vinden en het laden van webpagina's er door vertraagd wordt.
De nieuwste versie van Netscape Navigator, die onder de naam Communicator in bèta-test verkeert, past al Dynamic Html toe. Een definitieve versie van Communicator is deze zomer te verwachten. Microsofts concurrerende Explorer 4.0 wordt ook rond die tijd verwacht.

Printerwereld

Mogelijk dat webmasters nog een andere weg kiezen en Dynamic Html laten voor wat het is. Het bedrijf Randomnoise heeft een zogenoemde '100% Java Web-site builder' gelanceerd onder de naam Coda. Met die applicatie zijn ontwikkelaars in staat een mooie, van alle multimedia-mogelijkheden voorziene, Web-site te bouwen waarbij in plaats van het beperkte Html de Java-taal wordt gebruikt. Het is voor de ontwikkelaar niet nodig dat hij in Java kan programmeren. De Amerikaanse analist Bob Metcalfe geeft Coda goede kansen. "Ik zie de vergelijking opgaan met wat er in het verleden is gebeurd in de printerwereld: de overwinning van de Postscript-standaard op de beperkte Epson-formaten." Wie een met Coda gemaakte website wil bekijken moet nu nog speciale clientsoftware gebruiken die gratis via het Net is op te halen. Het downloaden zou maar enkele minuten in beslag nemen, omdat het een klein stuk software betreft (http://www.randomnoise.com).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

lol dit is wel grappig xD

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-14T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.