'Intel enig levensvatbaar platform voor Windows NT'

Gartner: Risc-architectuur alleen voor Unix, AS/400 en Mac-OS

De Power-PC-chip zal zich tot 2001 handhaven als een in relatief beperkte omvang geproduceerde chip voor Macintosh, Unix en AS/400. Wie Windows NT wil invoeren kan zich het beste richten op de Intel-omgeving en zijn hoop niet vestigen op Digitals Alpha. Dit stelt de Gartner Group in een reactie op de aankondiging dat Microsoft stopt met het ontwikkelen van NT voor de Power-PC.

Al eerder bracht de Gartner-groep naar buiten dat portabiliteit van Windows NT naar de Power-PC geen echt goed alternatief is vergeleken met de Intel-versie van NT. Nu Microsoft de Power-PC de rug toekeert staan Motorola en Bull er alleen voor om de Power-PC voldoende kritische massa te geven. Ze zullen als gevolg van de stap van Microsoft, volgens Gartner, genoegen moeten nemen met een veel beperktere markt.
De enige overgebleven implementatie van NT op de Risc-architectuur draait op Digitals Alpha. Ondanks de goede prestaties van NT op een Alpha, is er volgens Gartner nog maar weinig specifieke software gebouwd voor NT op Alpha. "De poging van Digital om X86-compatibiliteit in NT voor de Alpha te realiseren met behulp van zijn FX-32-technologie, heeft tot vertraging geleid waardoor weinig nieuwe en originele software voor de Alpha op de markt is gekomen," aldus Gartner.
Het onderzoeksbureau verwacht dat bedrijven pas in de eerste helft van 1998 met 32-bits applicaties voor Alpha-machines komen. Ver geleken met Intel, zullen gebruikers van NT op Alpha genoegen moeten nemen met een beperkt arsenaal aan serieuze software. "Bedrijven moeten het Intel-platform beschouwen als het enige levensvatbare platform voor de uitbouw van NT-systemen. Het gebruik van NT op de Alpha blijft een risico als gevolg van het gebrek aan specifieke NT-software voor deze chip," luidt de formulering van Gartner. De marktanalist stelt dat Risc-architectuur alleen kansrijk is voor Unix-, AS/400- en Mac-OS-programmatuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-14T00:00:00.000Z Mark Plekker