Draagvlak Linux groeit onder softwarebedrijven

SAP, Informix en Oracle steunen besturingssysteem

SAP gaat met zijn R/3-programmatuur het 'open source' besturingssysteem Linux ondersteunen. Dit onthulde de softwareleverancier vorige week op de Linuxworld-conferentie in San Jose. Ook databaseleveranciers Informix en Oracle benadrukten hun steun voor het populaire besturingssysteem.

De Duitse erp-leverancier SAP wil in het derde kwartaal van dit jaar een Linux-versie van R/3 uitbrengen. Meer details, de lijst partners en een eerste bèta bewaart het bedrijf voor de Cebit-beurs die volgende week, op 16 maart, begint in Hannover.

Toezeggingen

De voornaamste hardware- en softwarepartners van SAP hebben volgende de erp-leverancier hun steun toegezegd. Zij zullen computers, hulpmiddelen en databanken leveren voor Linux. Bovendien zullen zij ook samen met SAP onderhoud en ondersteuning bieden aan klanten.
Analisten zijn vooralsnog verdeeld over de mogelijke invloed van Linux op commerciële besturingssystemen zoals Windows, Netware en de andere Unix-varianten. Duidelijk is wel dat het freeware platform momentum wint. "Het feit dat SAP serieus naar Linux kijkt en er zelfs applicaties voor ontwikkelt, betekent dat het niet teveel afhankelijk wil zijn van Microsoft", concludeert analist Stev Bonadio van onderzoeksbureau de Hurwitz Group. SAP zegt echter simpelweg te reageren op toenemende vraag vanuit de markt.

Databank

Ook Informix roerde zich weer op het Linux-front. De databaseleverancier sloot een overeenkomst met Hewlett-Packard (HP) voor het leveren van een Linux-versie van zijn Dynamic Server-databank. Die software is verkrijgbaar via diens Covision Internet Solutions-programma. Informix' softwarepakket bevat de Linux Edition van de Dynamic Server, de Informix Client SDK (Software Development Kit) en Informix Connect. Laatstgenoemde component biedt instructies voor het integreren met de freeware Apache webserver en het opzetten Jdbc (Java database connectivity) en Odbc (open database connectivity). Apache is net als Linux een 'open source'-product en wordt door automatiseringsveteraan IBM standaard met een oplossing voor e-handel meegeleverd.
Daarnaast heeft Informix een contract getekend met de Amerikaanse distributeur Jones Business Systems (JBS) voor de wederverkoop van zijn Linux-software. JBS biedt de Informix-programmatuur als losstaand product of als optie bij zijn 'white box'-servers, die een complete Linux-oplossing moeten zijn.

Binnen twee maanden

Ook Oracle benadrukte op Linuxworld zijn steun voor het besturingssysteem. Niet alleen is de in september 1998 aangekondigde database Oracle 8i sinds vorige week beschikbaar op de markt, ook verscheept het bedrijf binnen twee maanden een versie voor Linux. De eerste twintigduizend ontwikkelaars die een exemplaar bestellen via Internet (http://technet.oracle.com) hoeven daarvoor niet te betalen.
Oracle 8 wordt volgens het databasebedrijf al door veertigduizend ontwikkelaars op Linux toegepast. De onderneming heeft samenwerkingsverbanden gesloten met leveranciers van producten en diensten rond Linux, waaronder Caldera Systems, Pacific Hitech, Penguin Computing, Red Hat Software, Suse en VA Research.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.