Imation komt met zwaardere tapestations op de markt

'Omvang markt dataopslagnetwerken streeft PC's voorbij'

Imation, vorig jaar afgesplitst van 3M, zal over enkele maanden zijn Travan minicassettes uitbreiden met de introductie van een tape voor netwerken met een opslagcapaciteit van 10 GB. Er komt ook een 3 GB-versie voor PC's en werkstations. Volgend jaar worden Travan-tapestations van 20 Gigabyte verwacht.

Minnesota Mining and Manufacturing (3M) introduceerde de tape-standaard Travan voor mini-diskettes anderhalf jaar geleden. Deze activiteit van 3M werd vorig jaar zomer, samen met andere informatieopslag- en beeldverwerkingsprodukten, ondergebracht bij Imation. Net als 3M heeft Imation een hoofdvestiging in Oakdale, Minnesota. De jaarlijkse omzet bedraagt 2,3 miljard dollar. Travan werd gepositioneerd als een backup-methode voor werkstations, PC's en lan's. De standaard krijgt aardig voet aan de grond. Volgens Imation hebben Hewlett-Packard, Seagate en andere licentienemers inmiddels 5 miljoen Travan-drives verkocht. Het aantal verkochte tapes bedraagt 9 miljoen.

75 Procent langer

Tape is pas echt aantrekkelijk als gebruikers op één cassette een backup kunnen maken van hun harde schijf. Anderhalf jaar geleden, op het moment dat Travan werd geïntrocudeerd, liepen de standaard QIC-tapes met een breedte van een kwart-inch hopeloos achter bij harddisks. De QIC 80 Jumbo 250 van HP's Colorado Memory Division haalde zomer 1995 slechts 170 MB (met compressie 340 MB). De eerste Travan tapes boden toentertijd met 400 MB ruim twee maal zoveel capaciteit (met compressie 800 MB). Dit was mogelijk door een bredere tape (8 millimeter tegen 6,4 mm voor QIC). Bovendien waren de 'Travan-1' banden 75 procent langer. Net als het QIC-formaat zijn Travan-cassettes 3,5 inch breed.
3M zorgde ervoor dat de Travan-recorders ook de QIC-tapes konden lezen. Systeembeheerders kunnen daardoor hun bibliotheken met QIC-cassettes nog blijven gebruiken als ze overstappen op Travan. Imation schat dat er nog 200 miljoen QIC-datadiskettes in omloop zijn.

Voor netwerken

Momenteel zijn Travan 1, 2, 3 en 4 op de markt met capaciteiten van 400 MB, 800 MB, 1,6 MB en 4 GB. Travan 4 is bedoeld voor netwerken. Binnenkort zal Imation nog een Travan 3+ versie op de markt brengen met een capaciteit van 3 GB (6 GB gecomprimeerd). Over enkele maanden komt de Travan 5 (10 GB, 20 GB gecomprimeerd) uit. Travan 5 zal een lees/schrijfsnelheid hebben van 550 KB/s. George Purrio, technisch manager Dataopslag bij Imations Duitse R&D-vestiging in Neuss, verwacht volgend jaar een 20 GB-versie (5 MB/s) en nog voor het einde van de eeuw een versie van 40 GB (10 MB/s).
Imation richt zich met deze standaard meer en meer op grotere systemen en netwerken. 'De markt voor dataopslag in netwerken zal die van PC's inhalen', zegt Frank Hill, directeur van Imation Dataopslag in Europa.
 
Magneto-weerstand basis Travan-tapes
De techniek om informatie van Travan-tapes te lezen is gebaseerd op het principe van magneto-weerstand. Dit is een technologie die ook in harde schijven steeds meer opgang vindt. Een magnetoresistieve (MR) kop detecteert bits (magnetdisk-gebiedjes op tape of schijf) doordat de weerstand in het MR-sensorgedeelte onder invloed van het magneetveld daalt. Conventionele bit-detectie is gebaseerd op de verandering van het magneetveld. Hoe sneller de fluxverandering (hoe sneller de magnetdisk-gebiedjes langs de kop scheren), hoe beter de bits kunnen worden gedetecteerd. Bij sneldraaiende harde schijven gaat dat prima, maar voor tape is een draaiende kop nodig (helical scan) om het signaal goed op te kunnen pikken. Magnetoresistieve koppen hoeven daarentegen niet te draaien. Ze detecteren zelfs bits bij tapesnelheid nul. Met MR zijn kleinere bits te detecteren. Weliswaar werken 0,5 inch SD-3 tapesystemen (10, 25 en 50 GB) van Storage Technology nog met draaiende koppen 'maar helical scan zal het moeilijk krijgen in de toekomst', zegt George Purrio, technisch manager Dataopslag bij Imations Duitse R&D-vestiging in Neuss.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-07T00:00:00.000Z René Raaijmakers