Opnieuw bundeling software voor mainframes van IBM

AMSTERDAM - Het besturingssysteem MVS (Multiple Virtual System) voor IBM(-compatibele) mainframes wordt opnieuw in vergaande mate gebundeld met andere systeemsoftware. Dit is mogelijk dankzij het opheffen van de beperkingen, die IBM aan het eind van de jaren vijftig door de Amerikaanse overheid opgelegd kreeg.

Dit vormt een belangrijke wijziging in het beleid van 's werelds grootste softwareleverancier. Waar het concern voorheen gedwongen was om softwareprodukten afzonderlijk aan te bieden en van een prijskaartje te voorzien, kan het gehele gamma nu als één produkt aangeboden worden.
Behalve een aanzienlijke vereenvoudiging van de licentievoorwaarden, brengt dit het oorspronkelijke nadeel van ondoorzichtigheid met zich mee: een afnemer kan niet langer zien wat een afzonderlijke component kost en kan deze dus niet meer vergelijken met het aanbod van concurrenten.

Moeilijke tijden

Voor de concurrentie breken dan ook moeilijker tijden aan. Zo bundelt IBM voortaan software voor systeembeheer bij MVS. Onafhankelijke leveranciers als Computer Associates moeten derhalve meer moeite doen om de functionaliteit van hun produkten aan te tonen. Concurreren op prijs is er niet meer bij: IBM levert de vergelijkbare software namelijk 'gratis'.
IBM brengt het totale pakket op de markt als OS/390. Versie 1 van deze software bevat - behalve MVS/ESA 5.2.2 - systeemsoftware als job schedulers (JES), Dfsms (archivering), TSO en Escon ook software voor systeembeheer (onder andere System View), voor applicatiebouw (Visual Lift, SOM, Language Environment), voor gedistribueerde gegevensverwerking (DCE) en communicatie (Vtam en TCP/IP).
Nieuw is bovendien het meeleveren van de Unix-services, die al bekend waren van MVS Open Edition. Optioneel zijn bovendien een aantal extensies te leveren die deels geïntegreerd zijn in OS/390. Een ander deel is dat nog niet - ondermeer om het mainframe te laten optreden als server in lokale PC-netwerken - maar IBM belooft alle software op termijn volledig te integreren.

Dertig naar één

Met release 1 van OS/390 worden zo'n dertig afzonderlijke produkten gebundeld. Dit komt direct tot uiting in een eenvoudiger licentie-overeenkomst. Ook de order- en installatieprocedures worden volgens IBM aanzienlijk vereenvoudigd. De onderneming durft in dit kader nog net niet te spreken van plug & play.
Op dit moment draaien zo'n tien mainframegebruikers in Nederland met de Open Edition van MVS. In het komende halfjaar moet dit aantal verdubbelen, aldus Wolf Rempt van IBM. Met de komst van OS/390, waarin de Unix-functionaliteit standaard opgenomen is, zal de populatie sneller groeien. In eerste instantie is voor de meeste gebruikers vooral de TCP/IP-koppeling van Open Edition aantrekkelijk.
IBM belooft voortaan ieder halfjaar met een nieuwe versie van OS/390 uit te komen. Enerzijds zal daarin steeds een uitbreiding van standaard functies te zien zijn, anderzijds zal de mate van integratie tussen de voorheen afzonderlijke produkten steeds hoger worden.
Op de vraag of de bundeling geen aanzienlijke prijsverhogingen met zich meebrengt, antwoordt Rempt ontkennend. "In theorie wordt het maximaal 10 procent duurder, maar in de praktijk ben ik in Nederland nog geen klanten tegengekomen die werkelijk meer moeten gaan betalen." MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-23T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.